ANAF: Bonus la plata datoriilor. Lista albă și neagră a plătitorilor

ANAF: Bonus la plata datoriilor. Lista albă și neagră a plătitorilor
scris 14 sep 2019

Contribuabilii care își plătesc impozitele și taxele la timp pot beneficia, de la 1 ianuarie 2020, de un bonus de 3% din sumele achitate integral și la termen, a declarat, sâmbătă, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Mirela Călugăreanu.

În acest sens a fost creionat un proiect de act normativ al "listei albe" a contribuabililor bun-platnici, care se dorește a fi aplicat de la 1 ianuarie 2020.

Urmărește-ne și pe Google News

"Am realizat studiul de impact pe acest segment al celor care își plătesc impozitele și taxele la timp. Am identificat contribuabilii care se regăsesc în situația de a putea fi premiați. Reprezintă un număr semnificativ. A fost creionat proiectul de act normativ care reglementează două aspecte: cum avem așa-zisa listă neagră, vom avea trimestrial, în același ritm, lista albă, iar pe de altă parte proiectul de act normativ vizează acordarea unui bonus de 3% din sumele achitate integral și la termen de către bunii plătitori", a afirmat Călugăreanu la Antena 3.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fiscul rus îi închide trei conturi lui Gerard Depardieu pentru taxe neplătite CITEȘTE ȘI Fiscul rus îi închide trei conturi lui Gerard Depardieu pentru taxe neplătite

Proiectul prevede două posibilități: fie acordarea anuală a acestui bonus, fie acordarea acestuia la fiecare termen de plată.

"Proiectul prevede două posibilități: fie acordarea anuală a acestui bonus - și eforturile sunt de a aplica acest act normativ începând cu 1 ianuarie 2020 -, fie ca la fiecare termen de plată să fie acordat acest bonus. Aici sunt două abordări. În gândirea noastră a fost procentul aplicat la suma respectivă, suma integral declarată și achitată însă în curând acest proiect va fi supus unei largi dezbaterii publice și vom ține seama de toate propunerile ce vor fi formulate", spune Călugăreanu.

În privința "istei negre", aceasta a fost eliminată în cazul persoanelor fizice, din cauza unor probleme ale ANAF.

EXCLUSIV Marius Gaga, fost șef al corpului de control ANAF, își extinde afacerile cu un proiect de peste 100 milioane euro în 2.000 de apartamente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Marius Gaga, fost șef al corpului de control ANAF, își extinde afacerile cu un proiect de peste 100 milioane euro în 2.000 de apartamente

"A fost reglementată problema listei negre în cazul persoanelor fizice, în sensul că s-a eliminat această obligație, mai ales că trebuie să recunoaștem că în evidența fiscală care privește persoanele fizice au fost o serie de probleme din interior și atunci s-a eliminat obligativitatea de a pune pe lista neagră persoanele fizice. Ideea este că de aceea am simțit nevoia să creăm un instrument pentru bunii plătitori, pentru că pentru persoanele fizice și juridice care s-au confruntat cu dificultăți financiare reale s-a aprobat Ordonanța 6 care prevede două categorii de măsuri: contribuabilii care aveau datorii la 31 decembrie 2018 restante și care nu au avut posibilitatea și nici nu au în perioada următoare posibilitatea de a le achita în termen scurt pot accesa planul de restructurare cu un termen de aplicare pe 7 ani. Sunt acolo o serie de facilități care conduc la reduceri de până la 50% din aceste datorii și anularea accesoriilor. De asemenea, important este faptul că pentru cei care-și achită obligațiile fiscale restante la 31 decembrie 2018 până la data de 15 decembrie 2019 se aplică mecanismul anulării integrale a dobânzilor și penalităților", a explicat ea.

Șeful ANAF a menționat că grupul țintă pentru aceste măsuri este de peste 460.000 de companii.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
fisc
anaf
bonus