Firma agricolă Moldova Farming, cu un portofoliu de peste 8.000 hectare de teren, în acționariatul căreia au intrat recent frații Pavăl, care controlează retailerul de materiale de construcții și amenajări interioare Dedeman, lider al pieței de bricolaj autohtone, a preluat firma Extra Land din Voluntari, care deține câteva zeci de hectare de teren în zone precum cartierul rezidențial Băneasa din București.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Moldova Farming este controlată de distribuitorul de îngrășăminte Comfert Agricultura din Bacău, preluat în urmă cu aproape doi ani de grupul irlandez Origin Enterprises.
Anul trecut, Confert a avut afaceri de 17,7 milioane lei și un profit net de 3,4 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fondul de investiții Agroinvest Plus, condus de doi foști bancheri Credit Suisse, cumpără integral ferma de bovine Angus din Sibiu cu 6 milioane euroLa rândul său, Moldova Farming a avut afaceri de 17,2 milioane lei și un profit net de 4 milioane lei.
Extra Land, pe piață din 2012, este implicată în tranzacții imobiliare, având însă în 2016 afaceri modeste, de circa 117.500 lei, și un profit sub 100.000 lei.
Firma este controlată de Adrian Andrici, acționar majoritar din 2013 al clubului de fotbal Universitatea Craiova, unul dintre finanțatorii revistei Kamikaze și fost proprietar al postului de radio City FM.
Adrian Andrici mai este acționar semnificativ la dezvoltatorul imobiliar Impact și BRK Financial Group, pentru ultima companie cumpărând cea mai mare parte a titlurilor deținute de Banca Transilvania, a mai deținut acțiuni la Armătura Cluj și Automobile Craiova, iar o tranzacție care i-a adus foarte mulți bani a fost vânzarea Haber Hațeg către Heineken, în 2008.
El a fost menționat într-un raport al Curții de Conturi privind dosare de retrocedare de la ANRP.
Frații Pavăl sunt primii antreprenori ai României care au trecut pragul de un miliard de euro cifră de afaceri.
Antreprenorii au declarat recent într-un interviu pentru Profit.ro că pun bazele a două fonduri de investiții, unul pentru investiții imobiliare și un fond de capital de risc pentru investiții în startup-uri românești.