Mediul privat se teme că vom vedea un nou val de creșteri de taxe, cu argumentul de a echilibra bugetul public, transmite directorul executiv al confederației patronale Concordia, Radu Burnete, la Maratonul Stabilitatea Economică organizat de Profit.ro TV.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Confederației Patronale Concordia
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Mediul privat se teme că după ce se încheie actualul ciclu electoral, cu finalizarea alegerilor prezidențiale, nimic nu mai stă în fața factorului politic să facă un val de creșteri de taxe pentru echilibrarea bugetului de stat, mult prea optimist făcut pentru 2025, spune Radu Burnete.
Bugetul public este construit pe o creștere de 2,5% să vedem multe motive de de îngrijorare și am fi preferat de Guvernul să fie mai degrabă pesimist și să am o veste bună la la finanțe economia crescut peste anticipări. Există această așteptare, sau teamă, în mediu privat, că dacă sunt trecute alegerile prezidențiale, vom vedea un nou val de de creștere de taxe și impozite pentru a echilibra bugetul.
Astfel de greșeli am mai văzut și în trecut din partea creșteri de taxe pe economie, a spus Radu Burnete.
![Zeci de demisii în Brașov, după ce funcționarii au avut de ales între salariu și pensie](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33239/21930258/1/birds-eye-view-992818-1280.jpg?width=151)
Reprezentantul Concordia a subliniat că e o problemă a taxării în filosofia statului român, una de fond. “Nu reușim să ieșim de 20 de ani din aceste politici fiscale prociclice. Cheltuim bani când economia crește și, când ea încetinește, ne trezim că avem nevoie să creștem taxe. România nu reușește să pună ordine în finanțele sale publice. Iar temerea este că va trebui ca într-un an-doi să luăm măsuri peste peste noapte. Guvernul, din cauza unui șoc extern sau intern se va trezi într o bună dimineață cu o decizie foarte inconfortabil de luat: cum face să aducă repede venituri suplimentare.
Pentru că nu mai are acces la piețele internaționale sau are acces la niște dobânzi care ajung să pună presiune și mai mare pe finanțele publice. Gândiți-vă că noi deja cheltuim 2% din PIB pe serviciul datoriei publice. Dacă te împrumuți la 8 sau 10% [dobândă], ajungi foarte repede să cheltui mai mult pe dobânzi decât pe Apărare sau Sănătate, ceea ce nu e normal”, spune Burnete.
Cota unică e singurul avantaj al României. Mai trebuie ținută cel puțin un deceniu
Agentul patronal a observat și un apetit al politicului pentru a rezolva rapid problema deficitului public prin desființarea sau majorarea cotei unice, dar spune că ar fi una dintre cele mai mari erori posibile. Apariția repetată a semnalelor din partea guvernului pentru eliminarea cotei unice, în ultimii doi ani, a împins Concordia să facă un parteneriat cu Academia de Studii Economice (ASE) pentru a vedea efectele cotei unice în ultimii 20 de ani.
![Ungaria se opune Uniunii Europene: Proiect major de fracturare a gazelor chiar în apropierea României. ONG-urile locale se tem](http://i0.1616.ro/media/2/2621/35706/21930254/1/flag-143157-1280.jpg?width=151)
“România mai are nevoie de cel puțin un deceniu în această direcție [a cotei unice], în care fiscalitatea să fie un avantaj competitiv. Pentru că nu mai avem foarte multe alte avantaje competitive. Salariile au crescut mult în ultimul deceniu, și foarte bine că au făcut-o, dar în România nu mai poate concura cu o forță de muncă calificată și relativ ieftină în termeni internaționali.
ASE a făcut un studiu foarte amplu din care noi am văzut că România a avut cea mai rapidă creștere în comparație cu economiile din vestul Europei. De la 30% media PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare, la 80% astăzi. Am depășit Ungaria, Grecia, chiar și Polonia, pe ultimele date.
![VIDEO Un jet privat a derapat pe pistă și s-a izbit violent de un avion de dimensiuni medii, pe un aeroport din Arizona](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33217/21930042/1/avion-ciocnire-captura.jpg?width=151)
Deci o evoluție economică fantastică, sigur, împinsă de la spate de aceste deficite publice mari. Dar am văzut cea mai rapidă creștere a clasei de mijloc din Europa. În condițiile în care doar 10 state europene a mai avut o creștere a clasei de mijloc în ultimii 10-15 ani. Conformarea fiscală a crescut. Statul a colectat mai mulți bani din cota unică decât atunci când opera cote progresive între 18 și 40%. Deci cota unică rămâne un pilon fundamental al competitivității noastre.
Trecerea la impozitare progresivă, în scenariile pe care noi le-am analizat în studiul menționat, nu îți aduce venituri bugetare suplimentare. Am rulat scenarii inclusiv cu o progresivă care merge până la 60%, echivalentul unei cote unice de 16-17%. Și dacă aplici o cotă progresivă foarte mare, veniturile bugetare pe care le aduci sunt mici și frânezi și economia” a spus Burnete.
Când rațiunea bugetului e doar să închizi deficitul. Orice taxă e posibilă
De asemenea atrage atenția din nou asupra filosofiei fiscale a statului român, care e îndreptată spre acoperirea deficitului, nu asupra dezvoltării economiei.
![Grupul condus de Musk face o ofertă nesolicitată pentru a controla OpenAI, Altman spune: ”Nu, mulțumesc, dar vom cumpăra Twitter pentru 9,74 miliarde de dolari dacă doriți”](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33216/21929935/1/pexels-andrew-15863044.jpg?width=151)
“Așteptările noastre de la guvern sunt următoarele. În primul rând, vrem să vedem că sunt mai responsabili cu cu banii publici, chiar dacă asta nu rezolvăm totalitate problema deficitului. Numai dumneavoastră [presa] câte excese ați raportat în ultimii, salarii fabuloase, instituții care nu fac nimic sau comune în care statul cel mai mare angajator. Vrem să vedem un semnal că banii publici sunt cheltuiți eficient, înainte de a vorbi de taxe și impozite. În construcția bugetară, filosofia fiscală ar trebui să fie un instrument pentru a direcționa economia, nu doar pentru a închide un deficit.
De exemplu, peste noapte, taxa pe stâlp, despre cel care a pus-o prima dată a spus public că a fost o prostie, care nu a ajutat și noi o vedem din nou. Nu înțelegem care este rațiunea fiscală a statului român și asta generează și sentimentul ăsta de lipsă de predictibilitate. Pentru că atunci când înțelegi rațiunea bugetului și a sistemului fiscal știi la ce să te aștepți. Când deciziile sunt luate doar pentru a închide un deficit sau pe pentru a aduce mai mulți bani, sincer, orice taxă e posibilă”, a conchis reprezentantul Concordia.
Confederația Concordia reprezintă peste 2.500 de companii, care fac mai mult de un sfert din PIB-ul României și angajează 350.000 de oameni. Este partener legitim în toate dezbaterile publice bipartite și tripartite de la nivelul Guvernului, Parlamentului și structurilor de decizie din teritoriu.