Creșterea economică din 2015-2016 a fost realizată în special pe baza consumului și seamănă cu bula din 2007-2008, în condițiile în care o creștere economică sustenabilă pentru România este de până în 2,6%, a declarat la ProfitLive Florin Godean, directorul general al Adecco România. El spune că toată lumea se așteaptă să se întâmple ceva, iar foarte multe companii își iau măsuri de prevenire a unei situații similare cu cea din urmă cu 8 ani.
Adecco România este cel mai mare jucător din domeniul resurselor umane, cu o cotă de piață de aproximativ 30%.
”Am observat că anii 2015, 2016 și poate chiar și 2017 seamănă cu perioada 2007-2008 și Doamne ferește să ajungem la acel 2009 fatidic, în care multe companii au dispărut. Totuși, foarte multe companii își iau măsuri de prevenire a unei astfel de situații, este foarte interesant cum se comportă, pentru că toată lumea așteaptă să se întâmple ceva. Creșterea asta economică nu e neapărat sustenabilă, pentru că e realizată pe baza consumului”, a spus Florin Godean
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El arată că, în condițiile în care pe plan local sunt fabricate produse cu valoare adaugată mică, România poate duce o creștere economică de 2,6%.
Referindu-se la piața muncii, Godean spune că este o degringoladă, un dezechilbru între așteptările angajatului și ale angajatorului, date de diferențele dintre pregătirea academică și cea de care are nevoie angajatorul.
”La nivelul resurselor umane avem cele mai multe probleme în momentul de față și mă refer la educație, la nivelul salarial pe care îl oferă în momentul de față angajatorii și mă refer la problemele demografice pe care le avem ca și țară, pentru că, pe termen lung, din păcate, vom avea din ce în ce mai multă forță de muncă poate nu atât de calificată pe cât se așteaptă investitorii să găsească în România, iar pe de altă parte vom avea o problemă demografică, pentru că natalitatea scade”, a mai spus Godean.
El spune că în continuare românii preferă să lucreze în alte țări, și pierdem atât muncitori calificați, cât și necalificați.
”Ne bucurăm că vin câteva miliarde de euro de la așa-zișii «căpșunari», care trimit bani acasă de Paști, de Crăciun, dar nu asta este soluția. Ce are însemna dacă acești oameni și-ar face niște firme aici, dacă s-ar integra pe niște salarii similare, sau cel puțin la 70%, cu cele pe care le primesc acolo și ar contribui cu taxe și impozite la stat: taxele tuturor ar scădea, infrastructura ar fi finanțată, serviciile publice ar funcționa. Locuri de muncă există, statul a favorizat acest lucru, investitorii vin și continuă să vină, dar statul poate să mai reglementeze și chiar să mai crească salariul minim”, spune Godean.
Șeful Adecco arată că majorările salariului minim de până acum nu au alungat investitorii.
”Mă refer la aceia care plătesc minimul pe economie și produc componente ieftine, au reușit să transfere acest cost mai departe și să obțină și profit”, a precizat Godean.
El este de părere că, în momentul în care și salariile vor crește, cumulat cu o schimbare de comportament a statului, românii plecați în străinătate se vor întoarce, iar economia va crește sustenabil.
În ceea ce privește Codul Muncii, Godean spune că acesta este foarte generos cu investitorii și este cât de cât adaptat nevoilor de pe piață actuală.
Grupul Adecco, cu sediul în Zurich, Elveția, este liderul mondial al soluțiilor de HR, cu peste 32.000 angajați full time și circa 5.100 de sucursale în peste 60 de țări și teritorii.