INTERVIU EXCLUSIV: „White collar crime”: Cum pot avocații să ajute afacerile să evite implicarea în activități infracționale

Legal   
INTERVIU EXCLUSIV: „White collar crime”: Cum pot avocații să ajute afacerile să evite implicarea în activități infracționale

Cum poate fi prevenită infracționalitatea în rândul „gulerelor albe”? Cât de receptivi sunt clienții la sfaturile avocatului atunci când vine vorba de prevenirea unor situații neplăcute? Prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca, membru al societății de avocatură HOTCA, NEAGU, SITARU & ASOCIAȚII, subliniază că nu lipsa de evoluție a reglementărilor este principala problemă, ci mai degrabă inadecvarea unor instituții responsabile cu prevenirea și combaterea infracționalității, care se confruntă cu deficiențe logistice și un management ineficient. În al doilea rând, lipsa de receptivitate a clienților la sfaturile avocatului poate avea urmǎri nedorite. În această lumină, profesorul Hotca propune soluții bine fundamentate pentru reducerea fenomenului „white collar crime” și îmbunătățirea răspunsului instituțional.

Spuneați de curând că „economia de piață, libera circulație și dezvoltarea noilor tehnologii sunt factori ai creșterii bunăstării sau progresului, dar și ai multiplicării activităților infracționale din lumea afacerilor. Afacerile derulate în prezent beneficiază de un context extraordinar, cu oportunități nemaiîntâlnite, de care profită atât oamenii onești, cât și cei care văd oportunitățile din altă perspectivă. Cu alte cuvinte, ocaziile pentru persoanele tentate să încalce legea penală sunt mai numeroase, astfel că aceste vulnerabilități ale sistemului economic actual sunt exploatate de un număr în creștere de persoane care își asumă riscuri de natură penală.” Plecând de aici, aș dori să detaliem aspectele semnalate de dumneavoastră. Mai exact, cred că ar fi interesant să vorbim despre înmulțirea activităților infracționale și despre cât de eficace este prevenția – manifestată prin sfaturile pe care un avocat le acordă propriilor clienți – pentru a evita astfel de situații. De asemenea, cât de receptivi sunt oamenii la astfel de sfaturi?

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, infracțiuni precum fraudele informatice, contrafacerea, evaziunea fiscală, spălarea banilor sau alte infracțiuni economice se pot comite prin utilizarea facilităților oferite de progresele din domeniul informatic.

Evenimente

Spre exemplu, înșelăciunile prin mijloace frauduloase informatice s-au înmulțit, în special prin tranzacționarea de produse neconforme, utilizarea frauduloasă a mijloacelor de plată la distanță este tot mai întâlnită, iar operațiunile ilegale la distanță cu valori mobiliare sau criptomonede au proliferat etc.

Prevenția realizată prin sfaturile avocaților are o eficiență relativă, deoarece eficacitatea acesteia trebuie evaluată prin măsurarea calității parteneriatului profesional existent între avocați și clienți. Un parteneriat substanțial înseamnă că ambii membri ai diadei – avocat-client – se manifestă corespunzător, cunoscându-și și respectându-și rolurile.

Mai exact, parteneriatul va avea succes dacă avocatul este profesionist al domeniului prevenirii riscurilor de natură penală, iar clientul vrea să preîntâmpine astfel de riscuri.

Din experiența personală, pot spune că cei mai mulți dintre clienți sunt receptivi la recomandările privind anticiparea pericolelor constând în implicarea în activități infracționale, dar sunt și persoane cărora fie nu li se pare importantă această problemă, fie consideră că lor nu li se poate întâmpla.

Realitatea ne demonstrează însă, de multe ori târziu, că cel puțin unele dintre riscurile penale puteau fi evitate.

Cum ar trebui să evolueze reglementările pentru a răspunde noilor provocări ale infracționalității economice?

Exceptând domeniul IA, unde legislația este încă necorespunzătoare pentru prevenirea în limite sociale acceptabile a criminalității, în celelalte arii ale vieții socio-economice există reglementări satisfăcătoare.

În principiu, nu lipsa de evoluție a reglementării este problema, ci alți factori. Printre aceștia se numără inadecvarea anumitor instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea infracționalității, carențele logistice și lipsa unui management corespunzător al structurilor implicate în contracararea fenomenului infracțional și restabilirea ordinii de drept.

Ce măsuri credeți că ar putea fi adoptate pentru a întări prevenirea și sancționarea activităților infracționale săvârșite de „gulerele albe” în contextul economic actual?

Prevenirea și sancționarea activităților infracționale ale „gulerelor albe”, ca de altfel a întregului fenomen infracțional, necesită cel puțin următoarele măsuri:

  • Investiții în logistica necesară bunei funcționări a structurilor din domeniu;
  • Perfecționarea profesională continuă a persoanelor cu atribuții în această materie;
  • Funcționalitatea structurilor, prin implementarea unor proceduri de lucru care să eficientizeze activitatea instituțiilor cu atribuții în această materie.

Un material Legal Marketing

viewscnt
Afla mai multe despre
white collar
avocati