INTERVIU EXCLUSIV: Cristina Grecea, despre meseria de notar și provocarea de a participa activ la dezvoltarea comunităților locale

Legal   
INTERVIU EXCLUSIV: Cristina Grecea, despre meseria de notar și provocarea de a participa activ la dezvoltarea comunităților locale

Drumul spre profesia de notar nu a fost pentru Cristina Grecea unul clar definit încă din copilărie, ci s-a conturat treptat, dintr-o curiozitate și dorință continuă de evoluție. De la începuturi modeste, într-un birou notarial în provincie, până la provocarea de a reîncepe totul de la zero în București, fiecare etapă a fost marcată de muncă, determinare și perseverență. Însă, orice carieră de succes vine cu alegeri dificile. După ani de experiență, a apărut oportunitatea unei noi direcții: consultanța juridică și fondurile europene, un domeniu în care expertiza juridică acumulată se dovedește esențială.

Astăzi, implicarea în proiecte de dezvoltare și inițiative legislative reflectă dorința de a contribui la schimbarea comunităților locale și la modernizarea României. Cristina Grecea, fondatoarea biroului notarial individual Grecea Anca-Cristina și lector-cadru didactic asociat la Universitatea Politehnica București, a vorbit, într-un interviu în exclusivitate pentru legalmarketing.ro, despre provocările și lecțiile învățate în profesia de notar, despre tranziția către mediul de afaceri și consultanța juridică, precum și despre viitorul dezvoltării comunităților locale din România.

Urmărește-ne și pe Google News

Ce v-a motivat să alegeți profesia de notar?

Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În copilărie, cu toții eram întrebați de părinți, prieteni și vecini ce vrem să fim când vom fi mari. Sunt sigură că vă amintiți și voi. Pentru mine era cea mai grea întrebare, pentru că eram indecisă. La început spuneam că vreau să fiu musafir, pentru că bunicii mei, cu care mi-am petrecut mare parte din copilărie până am început școala generală, aveau permanent musafiri. Pe urmă, am știut mereu că voi fi cineva… inginer, notar, profesor – îmi doream câte puțin din fiecare, iar timpul a confirmat acest lucru. M-am pregătit în diferite domenii și am avut etape de lucru în care m-am perfecționat în fiecare dintre acestea.

Cum ați descrie cele mai importante momente din cariera dumneavoastră de notar?

„Victoria aparține celui perseverent” (Napoleon Bonaparte).

Cel mai important moment a fost acela în care am depus jurământul și am primit ordinul de numire în funcție. Un vis împlinit! În scurt timp însă, am revenit la realitate. Veneam din alt domeniu și a fost greu să-mi fac o clientelă. M-am născut și am crescut în București iar primul meu birou notarial a fost în județul Brăila.

A deschide un birou notarial de la zero, fără angajați și fără clienți, într-o comună situată la 20 kilometri de Brăila și a face aproape zilnic naveta, în medie 250 kilometri doar pe un sens… a fost o reală provocare. Dar am rezistat! Am pus multă pasiune și am muncit cu drag și determinare. Satisfacția a fost pe măsură. Îmi amintesc cu o plăcere imensă primele acte semnate, dar mai ales simpatia și respectul celor de acolo. Aproape că mă obișnuisem cu ideea că mă voi muta la Brăila, un oraș foarte frumos, de altfel!

Acum, după atâția ani, pot spune că mutarea biroului în București a fost un al doilea moment dificil, pentru că am început iar de la zero, doar că aveam în plus mai multă experiență profesională și eram acasă. Pe urmă, timpul a zburat, au trecut anii și a intervenit rutina de zi cu zi: fluctuația de clienți și de personal, perioada pandemiei, cu bune și cu rele, și viața și-a urmat cursul ei.

Am avut bucuria să cunosc oameni minunați, cu care am legat prietenii și de la care am învățat multe lucruri. A apărut însă oportunitatea de a începe proiecte noi în mediul de afaceri și am ajuns în situația în care trebuia să fac o alegere. Cel mai greu moment ever! Au urmat multe nopți nedormite… Am decis să caut o asociată care să preia activitatea biroului meu. Mi-am dat seama că, fiind o perfecționistă, trebuie să aleg între notariat și mediul de afaceri. Nimeni nu poate să realizeze lucruri diferite cu succes în același timp. A fost o decizie grea, dar viața este un lung șir de alegeri. Important este să alegi să faci ceea ce-ți dorești, să depui efort și pasiune, să ai expertiză profesională, și succesul este asigurat.

„Un vis nu devine realitate prin magie, este nevoie de sudoare, determinare și muncă grea.” (Collin Powell)

Care sunt lecțiile cele mai valoroase pe care le-ați învățat de-a lungul carierei în această profesie?

Am învățat foarte multe lucruri și am luat multe lecții. În primul rând, lecția răbdării! Asta a fost lecția de început. Este foarte important să ai emoție și empatie față de clienți, dar elementul esențial, cel puțin pentru mine, rămâne răbdarea. Eu sunt o persoană vulcanică, foarte directă, de acțiune, și uneori asta nu ajută… Clienții au nevoie de calm și de răbdare. Este nevoie să-i asculți și să fii un bun psiholog.

O altă lecție: diplomația! Deși am urmat cu mulți ani în urmă cursurile Institutului Diplomatic Român și îmi place diplomația (în sinea mea chiar credeam că am anumite abilități), am înțeles că este nevoie de foarte mult exercițiu în acest sens. Greu să fii diplomat și să nu spui cu voce tare tot ceea ce gândești! În concluzie, toate acestea îmi folosesc și în viața personală, și încerc, pe cât posibil, să fiu în fiecare zi o variantă mai bună a mea!

Cum vă propuneți să folosiți experiența acumulată ca notar în noile direcții pe care doriți să le abordați?

Sigur că experiența juridică pe care am acumulat-o este extrem de valoroasă și foarte utilă, indiferent de proiectele mele prezente și viitoare. Pot să vă asigur că o voi folosi și chiar dezvolta mai departe în noile mele direcții și proiecte.

Toate proiectele au o importantă componentă juridică, așa că vă dați seama că, cel puțin această parte, este rezolvată. Încă din primul an de facultate, deși provin dintr-o familie cu posibilități, mi-am dorit să fiu independentă. Aveam 18 ani și eram studentă la Universitatea Politehnică București când am început să muncesc și să mă întrețin singură. Am lucrat cel mai mult în privat, o scurtă perioadă la stat, am făcut politică și notariat. Cartea mea de vizită este CV-ul meu, de care sunt mândră. Cristina Grecea este un cumul de studii și experiență de muncă, de viață, în mai multe domenii, și toate astea mă definesc ca un brand: CG.

Ce v-a inspirat să faceți tranziția de la activitatea de notar la mediul de afaceri, în speță consultanță juridică și fonduri europene?

În primul rând, eu provin din mediul de afaceri și mereu m-am autointitulat un notar altfel! La bază sunt inginer, pentru că Universitatea Politehnica București este prima facultate pe care am absolvit-o. Dacă o să aveți curiozitatea să studiați CV-ul meu, o să înțelegeți printre rânduri.

Iubesc profesia de notar și am depus multe eforturi, am făcut multe sacrificii, am susținut multe examene, nopți nedormite, mii de kilometri parcurși la propriu, ca să ajung la nivelul pe care mi l-am dorit. A fost un drum lung, de peste 20 de ani. Consider că a fost o etapă extraordinară și un vis împlinit. Acum simt că am o altă misiune și îmi urmez drumul.

„În tot ce faci cu pasiune, zidești o parte din tine.” (Mariana Fulger)

Sigur că voi rămâne atașată acestei profesii nobile și o voi putea susține mai departe cu mai mult succes decât aș fi putut să o fac din interior. Am în vedere, așa cum am mai spus și în trecut, câteva idei și inițiative legislative care să protejeze și să consolideze profesia de notar, în acord cu schimbările care au loc în societatea noastră, atât la nivel național, cât și la nivel european.

În realitate, ca să vă răspund direct, nu este vorba despre o tranziție. Eu revin acolo unde am lăsat proiecte începute și pe care cred că e cazul să le finalizez acum. Evident că există și proiecte noi, pe termen mediu și lung, care stau la baza deciziei mele.

Care sunt principalele provocări pe care le identificați în dezvoltarea comunităților locale din România?

Această întrebare sună ca o provocare, având în vedere vechea mea preocupare privind reorganizarea administrativ-teritorială a României prin modificarea Constituției, fapt care este în discuție de aproape 20 de ani.

Au fost voci care au spus, în 2023, că regionalizarea trebuie făcută imediat după alegerile din 2024. Asta ar fi fost o normalitate, însă actualul context politic este nefavorabil. Mai devreme sau mai târziu, această reformă se va înfăptui cu siguranță, pentru că trebuie să avem o Românie funcțională.

Deși ne aflăm în plin proces de implementare a programării financiare 2021-2027, Uniunea Europeană pregătește deja direcțiile prioritare pentru următoarea perioadă financiară, 2028-2034. Asta înseamnă că autoritățile publice locale trebuie să fie pregătite să se adapteze la noile cerințe și să identifice noile oportunități.

Practic, pentru a pregăti noile proiecte de finanțare 2028-2034, cumva ajungem de unde am plecat, și anume la necesitatea unei reforme administrativ-teritoriale a României.

Aveți proiecte concrete sau inițiative pe care doriți să le dezvoltați? Susțineți colaborarea cu autoritățile locale și alți experți?

Cele mai multe proiecte pe care le încep acum sunt proiecte private, în parteneriat cu țări membre ale Uniunii Europene. Mă preocupă foarte mult domeniul inteligenței artificiale, pentru că există foarte multe oportunități de dezvoltare și cred că și în România sunt deja multe entități interesate să beneficieze de aceste tehnici și finanțări în acest sens.

Sunt foarte multe proiecte, însă voi începe cu cele care sunt deja într-o formă avansată și care pot fi implementate.

Evident că am și câteva proiecte de interes public, pe termen mediu și lung, care sunt în fază de concept și pe care le vom aduce în dezbatere publică la momentul potrivit. Aici intervine activitatea asociației mele și proiectul “Bucharest4Future”.

Vom iniția grupuri de lucru la nivelul celor opt regiuni, pentru că vrem să contribuim la elaborarea Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României (SDTR).

Care sunt obiectivele dumneavoastră pe termen lung în noile direcții de activitate?

„Un om de succes este cel care poate pune o bază solidă cu cărămizi pe care alții le-au aruncat în el.” (David Brinkley)

În general, mă adresez mediului de afaceri, pentru că lucrurile se derulează cu claritate, pe baza unui plan de afaceri, cu o echipă de profesioniști, iar factorul decizional este eficient.

În ceea ce privește activitatea din domeniul public, aici există multe piedici. Dar, ca și membru fondator al „Asociației București Metropola Viitorului”, jurist și expert în accesarea fondurilor europene, sunt convinsă că trebuie să contribuim cu inițiativele și proiectele noastre pentru o Românie reformată 2028-2034.

Un material Legal Marketing

viewscnt
Afla mai multe despre
cristina grecea
notar