Interviu exclusiv Cleopatra Leahu, Deputy Managing Partner Suciu Partners: Despre echilibrul dedicat, poziționare și dezvoltare

Legal   
Interviu exclusiv Cleopatra Leahu, Deputy Managing Partner Suciu Partners: Despre echilibrul dedicat, poziționare și dezvoltare

Interviu SUCIU Partners oferit de către Cleopatra Leahu, Deputy Managing Partner

Finalul anului 2024 a marcat o transformare – Societatea a trecut printr-un proces de rebranding, activând în prezent (din poziția de top menținută deja de câțiva ani) sub denumirea SUCIU Partners. Ce a reprezentat mai exact acest rebranding, ce schimbări au avut loc la nivel intern și cum această strategie va spijini în mod hotărâtor planurile de dezvoltare?

Urmărește-ne și pe Google News

Mai mult decât o simplă schimbare de identitate vizuală, rebranding-ul Suciu Partners din 2024 a reflectat maturizarea firmei noastre, dându-ne din nou ocazia să reafirmăm valorile care ne-au ghidat încă de la înființare: parteneriatul autentic și dedicarea totală față de succesul clienților noștri. Această transformare se reflectă și în noul nostru website, www.suciupartners.ro, care oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra serviciilor și valorilor noastre. Procesul a fost catalizat de două direcții. În primul rând, anul trecut am implementat schimbări importante la nivelul structurii de management, care au condus la actualizarea viziunii și strategiei de business. În al doilea rând, am promovat avocați seniori în poziții de coordonare a unor domenii de practică, întărindu-ne astfel capacitatea de a livra servicii juridice de înaltă calitate.

În privința planurilor de dezvoltare, cea mai importantă tendință a ultimilor ani pe piața avocaturii de business este fără îndoială creșterea gradului de complexitate a proiectelor, în special din cauza cerințelor legislative din ce în ce mai sofisticate și a elementelor transfrontaliere. Practic, foarte rar mai vedem tranzacții pur interne. În același timp, s-a accelerat ritmul în care tranzacțiile trebuie finalizate, iar clienții așteaptă din partea avocaților eficiență maximă atât în termeni de costuri, cât și în comunicare. Ultima perioadă ne-a confirmat că aceste provocări ale pieței actuale pot reprezenta veritabile oportunități pentru o firmă așa cum suntem noi în prezent, alcătuită din avocați cu experiență, însă în același timp deschisă spre noile tehnologii, accesibilă și centrată pe client.

Doamna Cleopatra Leahu, acum discutați din poziția de Deputy Managing Partner, o funcție ce vine de la sine cu anumite responsabilități. O trecere naturală, dacă este să analizăm parcursul dumneavoastră și cariera impresionantă axată pe dreptul comercial internațional, în special în domeniul energiei, a resurselor naturale și al arbitrajului internațional. Cum catalogați această nouă etapă?

Rolul de Deputy Managing Partner a fost un pas firesc în cariera mea, permițând-mi să îmbin cele peste două decenii de practică avocațială cu experiență în leadership după 12 ani ca Partener, în care am coordonat echipe și mandate complexe în diverse cicluri economice și transformări ale pieței serviciilor juridice.

Ce am învățat în toți acești ani este că succesul pe termen lung al unei firme depinde de capacitatea de a crea un mediu organizațional stabil, care să reziste presiunilor externe și fluctuațiilor pieței. Una dintre prioritățile mele este să menținem o cultura organizațională sănătoasă, bazată pe excelența profesională și dedicarea față de clienți. Iau acest rol drept o provocare de a demonstra că o firmă de avocatură poate rămâne în top, adaptându-se constant la schimbările pieței, în timp ce își menține un mediu intern stabil și predictibil. Este un echilibru delicat, dar esențial pentru dezvoltarea firmei pe termen lung și pentru creșterea următoarei generații de avocați.

Companiile pe care le reprezentați au un nume sonor în peisajul de business național, dar și internațional. Care sunt particularitățile și, mai ales, cât este de dificil să te pliezi pe o mentalitate a unui client cu un set diferit de valori și percepții.

Lucrăm cu un portofoliu divers de clienți, fiecare având propriile particularități: de la antreprenori locali, la companii străine care investesc sau furnizează servicii în Romania sau societăți din domeniul energiei care dezvoltă proiecte de zeci de milioane de euro.

Din experiența în asistarea unor companii precum IBM, Ford sau PPC, am învățat că fiecare client vine cu propriul său ADN corporativ, cu standarde și proceduri specifice de operare. O particularitate în lucrul cu astfel de clienți este necesitatea de a acționa ca o punte între cultura lor corporativă globală și realitățile locale. Aici intervine rolul nostru de a traduce nu doar cerințele legislative, ci și contextul local într-un mod care să fie înțeles de client. În același timp, trebuie să ne asigurăm că propunem soluții aliniate atât cu cerințele locale, cât și cu standardele globale ale clientului. Provocarea reală nu este doar să înțelegi setul diferit de valori și percepții ale unui client, ci să găsești soluții juridice care să funcționeze în ambele sisteme de referință si să asiguri echilibrul între standardele și cultura organizațională specifice marilor corporații și flexibilitatea necesară pentru a naviga eficient în contextul de reglementare local.

Dorim ca preț de câteva rânduri să facem o trecere în revistă asupra carierei Dumneavoastră. Luând în considerare experiența (subliniem recunoștințele profesionale: Ghidul Chambers Europe – recomandată pentru Energie și Resurse Naturale timp de 10 ani consecutiv, nominalizată de Global Arbitration Review (GAR 100) pentru practica de arbitraj. IFLR 1000 – inclusă în categoria „Woman Leader” și desemnată de Legal 500 ca „Leading Lawyer” în domeniile Energie și Resurse Naturale și Fuziuni și Achiziții) , îndrăznim să afirmăm că ați ajuns să vă identificați cu pasiunea pe care o așezați în paginile carierei de avocat.

Nu e ușor să sintetizez o carieră de peste 20 de ani în avocatură, profesie pe care o identific mai degrabă cu zona vocației și a unui mod de viață. Pentru mine, integritatea, curiozitatea intelectuală și rigoarea au fost ingredientele succesului profesional.

Formarea mea inițială și-a pus amprenta asupra carierei mele. Am urmat Colegiul Național Bilingv George Coșbuc și ulterior Facultatea de Drept a Universității București, în primul deceniu după revoluție. Educația într-un mediu competitiv, expunerea la cultura și civilizația anglo-americană, precum și excelența academică m-au ajutat cu siguranța sa navighez in primii ani de profesie, într-o perioadă marcată de instabilitate și transformări profunde ale societății românești. Mi-am început cariera într-o firmă de avocatură de top, în epoca marilor privatizări din industrie și a transpunerii accelerate a acquis-ului comunitar.

În anii când m-am format ca avocat, cel puțin în România nu exista ideea unui echilibru între viața profesională și cea personală. Pe lângă anduranță, m-a ajutat probabil și abilitatea de a înțelege rapid informațiile tehnice. Din 2018 am devenit membru al Asociației Negociatorilor Internaționali în Energie, iar lucrul în proiecte de investiții majore și în industrii puternic reglementate mi-a facilitat abordarea mandatelor dintr-o perspectivă integrată. Am avut privilegiul să coordonez tranzacții complexe și să asist clienți în proiecte de referință pentru piața românească, precum achiziția de către Romgaz a participației ExxonMobil în proiectul offshore Neptun Deep sau vânzarea fabricii Ford din Craiova către Ford Otosan. Experiența mea s-a dezvoltat astfel organic, acoperind astăzi o gamă de domenii interconectate: energie și resurse naturale, fuziuni și achiziții, arbitraj internațional, precum și dreptul mediului.

Nu mă motivează neapărat recunoașterile profesionale, ci mai degrabă procesul de a înțelege atât nevoile juridice ale clienților, cât și pe cele operaționale și de business, de a-mi ajuta clienții să anticipeze și să gestioneze riscurile și, în final, satisfacția de a găsi soluții pragmatice, care își dovedesc viabilitatea pe termen lung.

2024 a dictat câștiguri de cauze sau asistarea unor tranzacții pe proiecte ce au implicat domeniul energiei. Sub o privire macro, în ce stadiu se află România în acest context? Există o plajă de investitori care acordă interes în această direcție?

România se află într-un moment crucial al tranziției energetice, poziționându-se ca un actor regional important, în special prin potențialul resurselor offshore din Marea Neagră și prin angajamentul față de dezvoltarea energiilor regenerabile. La rândul lor, proiectele de dezvoltare a capacităților de stocare a energiei atrag din ce în ce mai mult atenția investitorilor.

Interesul investitorilor pentru piața românească de energie se reflectă în numărul crescut de tranzacții și de contracte cu furnizori de echipamente și servicii care au intrat pe piața din România. Provocarea principală rămâne accelerarea proceselor de autorizare și menținerea unui cadru de reglementare stabil și predictibil, care să ofere investitorilor siguranța necesară pentru proiecte pe termen lung.

Dincolo de datele statistice, aș sublinia câteva dimensiuni strategice care fac România din ce în ce mai atractivă pentru investitorii în energie:

1. Poziționare Geopolitică Strategică

– Având poziționare in bazinul Mării Negre ne bucuram de un potențial offshore semnificativ;

– Cu investiții suplimentare posibile și unele aflate deja în curs, infrastructura energetică existentă ne permite să fim un hub regional de distribuție;

– Proximitatea față de piețele Uniunii Europene reprezintă un avantaj competitiv major.

2. Mix Energetic în Transformare

– Tranziția de la resurse clasice la energie regenerabilă este accelerată;

– Investițiile în parcuri eoliene și fotovoltaice au crescut exponențial în ultimii 3 ani;

– Tehnologiile verzi devin din ce în ce mai mature și predictibile investițional.

3. Cadrul Legislativ în Evoluție

– Noile reglementări europene și naționale facilitează proiectele de energie verde;

– Există scheme de finanțare pentru investitorii în tehnologii curate;

– Procesele de autorizare devin de la an la an mai transparente și eficiente.

Din postura de Deputy Managing Partner, care este strategia ce va contura parcursul Suciu Partners în anul 2025? Se anunță pe masa proiectelor ceva în exclusivitate?

Strategia Suciu Partners pentru 2025 este una de consolidare activă și adaptabilitate inteligentă. Ne propunem să transformăm provocările pieței juridice într-un avantaj competitiv, mergând pe trei direcții principale:

1. Tehnologizarea serviciilor juridice – vom investi din ce în ce mai mult în instrumente de AI și platforme digitale care să ne permită să eficientizăm procesele interne și astfel să ne concentram pe oferirea către clienții noștri de servicii cu mare valoare adăugată;

2. Extinderea practicii în zona de drept al tranziției energetice – ne aflam în curs de a construi o echipă multispecializată care să asiste companiile în proiectele complexe de energie regenerabilă și tehnologii verzi, nu doar pe aspecte tradiționale ce țin de dreptul energiei sau fuziuni și achiziții, ci și pe dezvoltarea unor capabilități crescute în reglementari și bune practici europene și internaționale, care ne vor permite să abordam cât mai multe proiecte de tip “cross-border”.

3. Internaționalizarea portofoliului – vom căuta activ să atragem mandate de asistență juridică pentru companiile românești care se extind în Europa Centrală și de Est.

Iar pentru exclusivitate, pot confirma că deja pregătim lansarea unei platforme interne de management juridic care va revoluționa modul în care oferim consultanță.

Ce anume va dicta segmentul de Legal în anul 2025?Ce arii de practică preconizați a fi vedetele în 2025? Bineînțeles, sunt în strânsă legătură cu diferitele contexte la nivel economic, social, politic.

Segmentul Legal în 2025 va fi definit de trei vectori principali: digitalizare, sustenabilitate și adaptabilitate geopolitică. Ariile de practică care vor ieși în evidență vor fi in opinia mea următoarele:

1. Dreptul Tranziției Energetice – cu focus pe reglementări verzi, proiecte de decarbonizare și finanțări sustenabile;

2. Dreptul Tehnologiei – care va acoperi AI, protecția datelor, contracte digitale și proprietate intelectuală în mediul digital;

3. Dreptul Tranzacțional Internațional – care va trebui să răspundă rapid schimbărilor geopolitice și economice post-conflict;

Provocarea va fi să traducem rapid schimbările legislative complexe în soluții pragmatice pentru clienți, într-un ritm care să depășească volatilitatea mediului economic actual. Acest răspuns strategic la care lucram subliniază capacitatea Suciu Partners de a anticipa și a fi un vector al schimbării pe piața serviciilor juridice de business.​​​​​​​​

Despre Suciu Partners:

Suciu Partners este o firmă de avocați de top, ce oferă servicii juridice complete, cu performanțe notabile în toate ariile dreptului afacerilor, inclusiv litigii și arbitraje, drept imobiliar, administrativ și contencios, dezvoltarea de proiecte, energie și resurse naturale, fiind clasată în mod constant de toate directoarele locale și internaționale în topul furnizorilor de servicii juridice. Fiind angajată pe deplin să facă diferența pe piața avocațială din România, Suciu Partners se bazează pe experiența și reputația solidă a avocaților și a partenerilor săi, construite pe parcursul a peste 20 de ani de asistență a clienților multinaționali, investitorilor strategici și fondurilor de investiții, autorităților publice și instituțiilor financiare internaționale, în unele dintre cele mai complexe tranzacții transfrontaliere, proiecte de investiții și litigii.

Un material Legal Marketing

viewscnt
Afla mai multe despre
cleopatra leahu
avocat