INTERVIU cu Olga Niță, Counsel Filip & Company: „Piața de M&A din România nu este una matură, descrierea mai potrivită fiind cea de emergentă”

INTERVIU cu Olga Niță, Counsel Filip & Company: „Piața de M&A din România nu este una matură, descrierea mai potrivită fiind cea de emergentă”
scris 20 sep 2019

Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief LegalMarketing.ro

Cum arată dinamica M&A în prima jumătate a acestui an și care sunt perspectivele în această toamnă?

Urmărește-ne și pe Google News

Prima jumătate de an ne-a adus numeroase proiecte în zona de M&A, din diverse industrii, confirmând astfel că România este o piață atractivă (și activă) în regiune. În continuare, toate semnele indică o continuare a respectivului trend.

Aveți o bogată experiență în M&A și Capital markets. Care sunt cele mai importante tranzacții în care ați fost implicată?

Aș vrea să precizez că toate tranzacțiile în care am fost sau sunt implicată sunt importante – principiul după care mă ghidez este că indiferent de dimensiunea proiectului sau valoarea atribuită, orice proiect reprezintă un angajament față de client de a depune toate diligențele pentru ducerea acestuia la un bun sfârșit.

Acestea fiind spuse, printre proiectele în care am fost implicată se numără oferta publică inițială de acțiuni DIGI Communications, precum și emisiunile de obligațiuni DIGI Communications pe piețele internaționale, emisiunea de obligațiuni de către Banca Transilvania, emisiunile de obligațiuni de către International Investment Bank, vânzarea de către grupul ArcelorMittal a combinatului siderurgic de la Galați către Liberty Steel, vânzarea de către CVC Capital Partners a berăriilor StarBev către Molson Coors, fuziunea dintre BVB și Sibex și, printre cele mai recente, încheierea contractului de vânzare-cumpărare privind Somaco Prefabricate, între Holcim România și Oresa.

GUEST WRITER Silvia Uscov, Managing Partner Uscov | Attorneys at Law: Inadmisibilitatea contestației la executare – art. 713 alin. 2 NCPC și cauțiunea în cazul suspendării executării silite. Încălcarea dreptului UE în cazul clauzelor abuzive și neconstitu CITEȘTE ȘI GUEST WRITER Silvia Uscov, Managing Partner Uscov | Attorneys at Law: Inadmisibilitatea contestației la executare – art. 713 alin. 2 NCPC și cauțiunea în cazul suspendării executării silite. Încălcarea dreptului UE în cazul clauzelor abuzive și neconstitu

Care sunt domeniile în care se realizează cele mai multe tranzacții?

Sectoarele automotive, industrial, financiar și imobiliar au fost printre cele mai active în ultimii ani și trendul pare să continue.

Care sunt domeniile de interes pentru investitorii străini?

Investitorii străini sunt interesați de domeniile unde percep existența unui potențial de dezvoltare sau, de ce nu, de scădere a costurilor. Astfel, investitorii s-au direcționat către sectoarele tehnologiei informației, sectoare industriale (în special automotive) și sectorul financiar.

Cât de favorabil este contextul în care se află România – din punct de vedere economic, geopolitic, legal – pentru tranzacții mari (peste 1 miliard euro)?

Contextul în care se află România este marcat de instabilitate (în special pe plan geopolitic și legal), ceea ce nu favorizează tranzacții de dimensiuni de peste 1 miliard de euro care să aibă loc – doar – pe teritoriul României (nu facem referire la tranzacții multi-jurisdicționale care să implice și o componentă autohtonă).

Cu toate acestea, România este o țară cât se poate de atractivă și activă când ne referim la tranzacții de dimensiuni mijlocii spre mari, ceea ce va deschide calea, în timp, unor tranzacții de dimensiuni mari spre foarte mari.

Este piața de M&A din România una matură?

Piața de M&A din România nu este una matură, descrierea mai potrivită fiind cea de emergentă, însemnând, pe scurt – mai avem de lucru, dar oportunitățile sunt multiple și numai bune de fructificat.

GUEST WRITER Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca: Natura infracțiunii de bancrută frauduloasă CITEȘTE ȘI GUEST WRITER Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca: Natura infracțiunii de bancrută frauduloasă

Ce oportunități aduc tehnologia, dezvoltarea inteligenței artificiale, robotizarea pentru M&A și piețe de capital?

Delimitând scopul întrebării la munca unui avocat de M&A și Piețe de Capital, tehnologia și inteligența artificială ar putea oferi un real suport când ne referim la partea de due diligence și  cercetare legală, ceea ce ar însemna o precizie sporită a informației procesate în cadrul acestor exerciții, un parcurs accelerat al tranzacțiilor, eficiență sporită pentru clienți și avocați laolaltă.

De asemenea, noile tehnologii – prin crearea unor noi tipuri de instrumente financiare sau, de ce nu, de contracte, lărgesc sfera M&A și a piețelor de capital, ducând la evoluția acestora și la modificarea peisajului tranzacțional.

Material Legal Marketing

viewscnt
Afla mai multe despre
olga niță
m&a