Accesul la datele medicale personale ale pacientului după decesul acestuia ridică întrebări juridice complexe, care implică atât drepturile moștenitorilor, cât și protecția confidențialității informațiilor medicale. Într-un context în care decesul unui individ are impact asupra drepturilor sale și ale celor care îi moștenesc bunurile și obligațiile, accesul la documentele medicale ale defunctului devine un subiect extrem de important. Adina Mihaela Chiș, avocat în cadrul Baroului Cluj, doctorand la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București și fondator al firmei de avocatură Chiș Mihaela și Asociații, explorează, în acest articol, cadrul legal care reglementează accesul moștenitorilor la documentele medicale ale pacientului decedat și condițiile în care acest drept poate fi exercitat.
Decesul este un eveniment cu implicații emoționale puternice, care produce efecte juridice în viața succesorilor. Drepturile sau obligațiile lui de cuius pot fi îndeplinite de către moștenitori. Dreptul de a accesa informația medicală a defunctului se înscrie printre drepturile care pot fi executate de către succesori.
Art. 24 din Legea nr. 46/2003, recunoaște dreptul de acces al pacientului la informația medicală, în mod nemijlocit, pe durata vieții acestuia sau după decesul acestuia, prin intermediul succesorilor care dețin certificat calitate de moștenitor. Acesta face obiectul analizei din prezentul articol unde dezbatem chestiunea accesului moștenitorilor la documentele medicale după decesul pacientului.
Pacientul, pe timpul vieții acestuia, poate desemna o persoană care beneficiază de acces la informațiile medicale care îl privesc. Acest acord trebuie să fie consemnat într-o anexă la foaia de observația clinică generală. În acest condiții, persoana desemnată poate intra în posesia documentelor medicale, pe baza unei simple solicitări adresate unității medicale prin care invocă dreptul de comunicare a înscrisurilor medicale, fără alte formalități suplimentare.
În cazul în care pacientul a decedat, fără a desemna o persoană care să poată exercita dreptul de a accesa înscrisurile medicale, legiuitorul prezumă existența acestui consimțământ în favoarea succesorilor defunctului. Legiuitorul prezumă că acest drept se transmite succesorilor, raportat la imposibilitatea pacientului de a-și exprima consimțământul. Transmiterea acestui drept de la defunct către succesori reiese din posibilitatea accesării înscrisurilor medicale, pe baza certificatului calitate de moștenitor. Astfel, moștenitorii pot exercita dreptul pacientului de a accesa înscrisurile medicale, pe baza certificatului care atestă calitatea de moștenitor.
Dreptul la secretul informației medicale al pacientului nu este un drept absolut. Acesta trebuie conjugat cu celelalte drepturi recunoscute pacientului, cum este dreptul de a accesa informația medicală. Exercitarea acestui drept de către succesori, după decesul pacientului, nu îngrădește dreptul la secretul informației medicale deoarece succesori pot dobândi, la rândul lor, și dreptul la secretul informației medicale care a aparținut defunctului. Astfel, prezentarea certificatului care atestă calitatea de moștenitori justifică îndreptățirea acestora de a solicita înscrisurile medicale, dar și obligația medicului sau a unității medicale de a preda aceste înscrisuri medicale.
Un material Legal Marketing