Clienții și-au schimbat comportamentul în privința plății și a metodei de livrare, în perioada pandemiei, conform recomandărilor, preferând plata online, cu cardul, și livrarea la easybox, urmând ca aceștia să fie mai deschiși și să păstreze aceste noi obiceiuri, ajutând totodată companiile să funcționeze eficient, arată Alexandru Niculescu, Vicepreședinte Operațiuni, eMAG, în cadrul Videoconferinței E-commerce Profit.ro.
Videoconferința, transmisă în direct și la Profit TV, a fost organizată în parteneriat cu UniCredit Bank
„Odată ce au văzut beneficiile acestor metode noi, cred că vor fi mai deschiși și vor păstra parte din obiceiurile noi, formate. Acest lucru ne va ajuta pe noi toți, în ecosistem, să funcționăm mai eficient atât timp cât mai mulți clienți vor adopta plata cu cardul, comanda și livrarea se vor face mai rapid, livrările la easybox vor fi mai simple”, spune Niculescu.
Clienții au răspuns la recomandările primite de a evita plata cash, deoarece această metodă prezintă un risc mai avansat de răspândire a virusului, ponderea comenzilor plătite cu cardul a crescut la 60%, în perioada pandemiei, de la 40% cât era înainte, iar în zona București-Ilfov a ajuns la 70%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Au crescut și livrările la domiciliu, considerabil, fiind destul de logic, pentru că lumea era închisă în casă. În paralel, însă, noi am văzut o creștere semnificativă și a livrărilor la easybox, la lockere, având în prezent o rețea de aproximativ 500 de lockere instalate în orașele principale ale țării. Dacă în trecut livrările la lockere reprezentau cam 10% din totalul de livrări, acestea au urcat înspre 20% în această perioadă și chiar spre 30-35% în zona București. Asta s-a văzut clar în comportamentul clienților, care au evitat contactul cât mai mult, easybox-urile fiind o metodă simplă prin care nu ai contact cu alte persoane”, mai spune Niculescu.
De altfel, Niculescu indică faptul că și vânzările au înregistrat o creștere cu aproximativ 30% față de perioadele anterioare, și o creștere de 40% în zona de marketplace, dedicată firmelor, sellerilor care se listează pe platforma lor online.
„În privința volumelor, vânzările au crescut considerabil mai mult, am văzut o dublare aproape a livrărilor, dat fiind că, în perioada de față, lumea se gândește mai puțin la a-și cumpăra un telefon mobil de 2.000 - 3.000 lei, cât mai degrabă la a-și cumpăra cafea, produse de băcănie, produse de primă necesitate ca cele medicale, lucruri pe care le-am pus la dispoziția clienților pe repede înainte”, adaugă Niculescu.
Vicepreședintele pentru Operațiuni eMAG afirmă că în perioada pandemiei au fost trei direcții, și anume siguranța și sănătatea angajaților, continuitatea business-ului și cum anume să își servească clienții, cu ce anume trebuie să vină compania în întâmpinarea clienților dată fiind situația de față.
„Tot personalul de birou, aproximativ 2.500 de angajați, au trecut rapid în regim work from home, iar, în același timp, personalul din depozit și personalul necesar pentru livrare au muncit în ritm susținut și au avut nevoie de ajutor. Noi am făcut peste 800 de angajări în această perioadă pentru depozit și pentru zona de livrări, plus peste aproximativ 100 de angajări pentru zona de procese, incluzând creșterea susținută în vânzări cel puțin în primele 3-4 luni”, arată Niculescu.
CITEȘTE ȘI VIDEOCONFERINȚA E-commerce Profit.ro - Sturza, elefant.ro: Să nu avem nicio iluzie că România va scăpa de criză. Zone ca imobiliare, automotive, mobilă sau produse de lux vor fi primele victimeConform spuselor vicepreședintelui pentru Operațiuni eMAG, compania a introdus o serie de facilități pentru clienți, printre care livrarea rapidă în două ore prin Tazz, platforma facilitată de eMag care livrează produse clienților din showroom-urile eMag care erau greu accesibile în perioada de restricție, dar și produse de farmacie, produse de băcănie cu livrare rapidă către clienți, iar, după relaxarea restricțiilor, serviciul Genius, care le oferă clienților livrare rapidă, livrare a doua zi, comanda se poate plasa până seara târziu și livrează în șase orașe: București, Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, Brașov.
„Am văzut în această perioadă o creștere accelerată a numărului de listări în zona marketplace, a crescut cu aproximativ 40% față de perioada obișnuită numărul listărilor de firme mici și mijlocii. Ne-am dat seama că e nevoie de ajutor și aici atât timp cât traficul în offline devine foarte limitat spre zero așa că am reușit să simplificăm și să accelerăm procesul de integrare de deschidere a unei afaceri online până la doar 72 ore durată. Noi acum le oferim celor interesați și posibilitatea de a le procesa vânzările din punct de vedere logistic pe platforma noastră”, mai spune Niculescu.
Referitor la fondurile UE de relansare economică, Niculescu apreciază că acestea ar trebui investite în digitalizare, simplificarea proceselor, instituirea unor posibilități de tranzacții online inclusiv cu instituțiile statului, semnătura electronică, cartea de identitate electronică, lucruri care vor simplifica și accelera procesele de care poate beneficia atât comerțul online, cât și întreaga economie a țării.
„Să ne gândim apoi la fenomenul de livrare, a avea ca direcție de investiții infrastructura de transport, infrastructura logistică nu poate să fie decât foarte bine. Promisiuni s-au mai făcut de-a lungul timpului, dar rămâne de văzut cum se vor materializa aceste proiecte. Și poate cel mai important dintre toate este includerea direcției de educație și a viziunii de a investi în educație. În comerțul online, avem nevoie de comercianți, de programatori, de oameni pricepuți în designul proceselor. Trebuie făcute investiții în educația digitală, să fie luate măsuri concrete pentru a putea crește competențele digitale în România”, recomandă Niculescu.