Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) apreciază că legalizarea bacșișului, decizie anunțată în premieră de Profit.ro, nu va reprezenta o măsură de supraimpozitare, ci una cu impact 100% pozitiv asupra tuturor celor care activează în această industrie, oferind și o nouă posibilitate de a lăsa bacșiș - cash sau card - inclusiv în cazul plăților cu cardul.
O analiză a efectelor fiscalizării bacșișului a fost prezentată de Profit.ro în vara anului trecut.
HORA, care este vocea reprezentativă a industriei HoReCa în România, amintește a propus în urmă cu 7 ani reglementarea bacșișului pe modelul european, în esență fiind vorba despre o transparentizare a acestor venituri, care înseamnă nu doar o normalitate la nivel global, dar și venituri mai mari la bugetul de stat.
Reglementările incluse în Raportul final al Comisiei definesc bacșișul ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de valoarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind aplicabil operatorilor economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 – Restaurante și 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor.
CITEȘTE ȘI FOTO ULTIMA ORĂ SUA finanțează construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Despre câți bani e vorbaAstfel, acordarea bacșișul rămâne la latitudinea clientului, care are opțiunea de a plăti cash, card sau prin ordin de plată, în cazul facturilor, când și dacă dorește. Această reglementare oferă o nouă posibilitate de a lăsa bacșiș, cash sau card, inclusiv în cazul plăților cu cardul.
În ultimii ani, acest subiect a fost adus de nenumărate ori, atât în discuție publică, în cadrul dialogurilor cu oficialitățile, cât și în mass-media, de fiecare dată toți participanții căzând de acord că este un pas firesc către o practică europeană, care numai în România nu era implementată până la această dată, mai arată organizația.