Program record de împrumuturi ale statului pentru 2023

Program record de împrumuturi ale statului pentru 2023
scris 31 dec 2022

Necesarul brut de finanțare pentru anul următor, suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar (datorie nouă) și plata datoriei vechi care ajunge la scadență, este de 160 de miliarde de lei. Aceasta este cea mai ridicată sumă de până acum anunțată ca țintă de împrumuturi, conform datelor analizate de Profit.ro. Este avută în vedere și posibilitatea unor emisiuni de tip Samurai (pe piața internă din Japonia) sau obligațiuni verzi, informație prezentată la mijlocul lunii decembrie de Profit.ro.

Suma prezentată ca țintă de împrumuturi pentru anul 2023 este una foarte ridicată, peste nivelul pe care l-au vehiculat până în prezent reprezentanții Finanțelor, de 142-143 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Un necesar de finanțare record

Trebuie menționat că necesarul de finanțare este suma de care Finanțele au stabilit că are nevoie statul, dar împrumuturile efective pot fi diferite de nivelul anunțat, mai reduse în condiții de piață dificile sau chiar mai ridicate în anumite cazuri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Tranzacția anului cu terenuri, finalizată CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacția anului cu terenuri, finalizată

Necesarul de finanțare în anii trecuți

Program record de împrumuturi ale statului pentru 2023

Anunțul Ministerului Finanțelor

"În anul 2023, necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 160 miliarde lei, la care se adaugă necesarul de refinanțare a instrumentelor de cash management, volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,4% din PIB (aproximativ 68 miliarde de lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2023, în sumă de cca 92 miliarde de lei. Se estimează că deficitul bugetar se va finanța în proporție de cca 30% din surse interne și de 70% din surse externe".

Piața internă

Volumul indicativ de împrumuturi ce vor fi contractate de pe piața internă este în sumă de cca 97-102 miliarde lei, cu o structură a maturităților de cca 20%/80% (termen scurt versus termen mediu și lung), prin emiterea următoarelor instrumente:

Viena sugerează că va accepta aderarea României la Schengen, dacă solicitările de azil vor scădea / Ministrul austriac de externe: \ CITEȘTE ȘI Viena sugerează că va accepta aderarea României la Schengen, dacă solicitările de azil vor scădea / Ministrul austriac de externe: "Nu am spus că nu ne putem înțelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment"
  • certificate de trezorerie cu discont, cu scadențe de până la 12 luni, inclusiv;
  • obligațiuni de stat de tip benchmark lansate în anii precedenți care se vor redeschide frecvent în funcție de cererea mediilor investiționale până la acumularea unui volum corespunzător în scopul creșterii lichidităților acestora;
  • obligațiuni de stat de tip benchmark noi cu maturități inițiale în jurul maturităților standard de 3, 5, 7, 10 și 15 ani, ținând cont de cererea mediilor investiționale având în vedere obiectivul consolidării și extinderii curbei randamentelor în lei;
  • titluri de stat destinate populației, în lei și în valuta, cu maturități cuprinse între 1 an și 5 ani;
  • utilizarea instrumentelor de tip plasament privat, denominate în lei sau în valută.

Ministerul Finanțelor are în vedere redeschiderea emisiunilor de obligațiuni de stat de tip benchmark până la atingerea unor volume pe emisiune în valoare echivalentă de aproximativ 2,5-3 miliarde euro (echivalent) pe fiecare serie de obligațiuni benchmark, precum și utilizarea operațiunilor pe piața secundară a titlurilor de stat (operațiuni de răscumpărare în avans și de preschimbare a titlurilor de stat).

Totodată, pentru reducerea riscului de refinanțare în funcție de condițiile existente în piața secundară, în cursul anului 2023 Ministerul Finanțelor intenționează să utilizeze operațiuni de administrare a pasivelor. Titlurile de stat emise pe piața internă care pot face obiectul răscumpărării în avans sau preschimbării cu emisiuni de obligațiuni benchmark noi sunt cele aferente emisiunilor de tip benchmark cu maturitatea de cel mult un an la momentul derulării operațiunilor de administrare a pasivelor, respectiv seriile scadente în anii 2023 și 2024, urmând ca, după caz, anunțurile trimestriale și prospectele lunare de emisiune să fie completat cu detaliile acestor operațiuni.

Totodată, Ministerul Finanțelor poate avea în vedere și emisiuni de titluri de stat denominate în euro, care să poată fi redeschise periodic, în contextul identificării unei cereri pentru astfel de instrumente din partea mediilor investiționale.

Pentru prima dată în istorie, Republica Moldova (partea fără Transnistria) nu va consuma gaze livrate de Gazprom CITEȘTE ȘI Pentru prima dată în istorie, Republica Moldova (partea fără Transnistria) nu va consuma gaze livrate de Gazprom

Piața externă

Volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 11-12 miliarde de euro prin:

  • emiterea de euroobligațiuni inclusiv prin plasamente private, într-un volum de 7,5-8,5 miliarde de euro (echivalent), în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile oferite deaceste piețe și realizarea de operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente în scopul administrării vârfurilor de plată din anii 2023-2024. De asemenea, în funcție de condițiile și termenii financiari aferente acestora cât și de evoluțiile piețelor financiare pot fi utilizate și alte instrumente pe piețele externe (ex: obligațiuni de tip Samurai) după parcurgerea etapelor specifice necesare realizării acestora.
  • disponibilizarea sumelor de circa 2 miliarde de euro de către CE în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență; iii) trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale estimate la cca 1,5 miliarde de euro.

Prin contractarea împrumuturilor externe, Ministerul Finanțelor are în vedere reducerea riscului de refinanțare prin extinderea duratei medii rămase a portofoliului de titluri de stat, în condiții avantajoase de cost, precum și diversificarea bazei investiționale.

În funcție de condițiile de piață și de modul de implementare a planului de finanțare propus pentru anul 2023, rezerva financiară în valută existentă la dispoziția Trezoreriei Statului poate fi consolidată sau utilizată parțial.

Elementele anunțate mai sus pot fi revizuite în cursul anului 2023 în funcție de modificarea necesităților de finanțare la nivel guvernamental, evoluția piețelor financiare, necesitățile investiționale ale participanților la piață și implicit dinamica și structura cererii mediilor investiționale, precum și de modul de asigurare a finanțării deficitului bugetar și a refinanțării datoriei publice scadente.

Ministerul Finanțelor are în vedere posibilitatea includerii în planul de finanțare și a emisiunilor de obligațiuni verzi, în funcție de finalizarea Cadrului general pentru obligațiuni verzi la nivel suveran, prin eforturi coordonate la nivelul ministerelor de linie și identificarea cheltuielilor/proiectelor care vor face obiectul finanțării prin aceste obligațiuni.

SURPRIZĂ Un celebru brand hotelier dispare de pe piață. Hagag transformă Rex-ul din Mamaia, lansat în 1936 de regele Carol al II-lea, în apartamente. Oferta grupului israelian, mai mare decât cea a lui Becali CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Un celebru brand hotelier dispare de pe piață. Hagag transformă Rex-ul din Mamaia, lansat în 1936 de regele Carol al II-lea, în apartamente. Oferta grupului israelian, mai mare decât cea a lui Becali

Volumul indicativ al emisiunilor de titluri de stat pe piața internă va fi anunțat trimestrial, urmând ca prin prospectele de emisiune să fie detaliate volumul efectiv al acestora, precum și alte caracteristici specifice emisiunilor anunțate. Astfel, pentru trimestrul I al anului 2023 Ministerul Finanțelor anunță un volum indicativ cuprins între 18 și 20 miliarde lei, reprezentând emisiuni de titluri de stat pe piața internă care vor fi lansate pe piața interbancară.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
imprumuturi
dobânzi
deficit
program de imprumuturi
rostogolire datorie