Compania britanică Vast Resources a publicat o înregistrare video cu întreg procesul de obținere a concentratului de cupru și zinc la mina de la Băița Plai, aflată în prezent într-un proces de modernizare și mecanizare. Producția la Băița Plai, județul Bihor, a început vara trecută, iar vânzările de concentrat au început în noiembrie.
Filmarea, realizată de echipa de management, evidențiază întreg procesul de procesare a minereului și vine după ce compania a anunțat că va continua producția la Băița Plai în perioada de modernizare și extindere a minei. Mina se află, în prezent, într-o fază de dezvoltare și mecanizare. Planul de mecanizare vizează cumpărarea mai multor utilaje și urmărește creșterea cu 65% a capacității de exploatare. După modernizare, Vast Resources speră să obțină la Băița Plai unul dintre cele mai mici costuri pe tona de cupru la nivel global.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe lângă mecanizare, compania va începe, luna viitoare, și o nouă campanie de foraj de exploatare.
Acțiunile Vast Resources au urcat cu până la 8,5% după publicarea înregistrării, temperându-și apoi avansul la circa 0,3%.
Producția comercială la Băița Plai a fost lansată vara trecută, la câteva luni după ce Vast Resources a primit avizul final de la ANRM pentru redeschiderea minei polimetalice. Compania a semnat un acord cu Mercuria pentru vânzarea concentratului de cupru extras la Băița.
Recent, britanicii au schimbat conducerea minei de la Băița Plai. Marcus Brewster a preluat funcția de director general al minei, înlocuindu-l pe Adrian Bădiță.
Vast Resources, companie listată la Bursa de Mărfuri AIM din Londra, a intrat pe piața locală în 2014, prin achiziția unei participații de 80% la mina polimetalică de la Băița Plai. Compania și-a mărit recent participația la această mină la 100%.
Britanicii operează în România și mina polimetalică Mănăila, din județul Suceava și au în plan dezvoltarea unei noi cariere polimetalice la Cârlibaba, în apropiere de mina de la Mănăila, perimetru pentru care au primit licența de exploatare în 2020.
Tot în apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost identificată prezența unor depozite de cupru și aur.
De asemenea, compania deține și o participație de 29% din perimetrul Geamăna-Colții Lazărului, situat în apropiere de Baia de Arieș și de Roșia Montană.