Vânzările de locuințe din SUA au scăzut anul trecut la cel mai redus nivel din ultimele aproape trei decenii, după ce dobânzile mari la creditele ipotecare și ofera mică au îndepărtat cumpărătorii, potrivit datelor preliminare.
Urmărește-ne și pe Google News
Vânzările de locuințe existente au scăzut cu 19% în 2023 față de anul precedent, la 4,09 milioane de unități, a anunțat Asociația Națională a Agenților Imobiliari. Numărul locuințelor vândute este mai mic decât în timpul crizei subprime și cel mai scăzut nivel din 1995.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITEȘTE ȘI Munca la distanță, dar și proiectele speculative cu zero chiriași din anii 80-90 au dat astăzi peste cap piața birourilor din SUA. Rata de neocupare - anunțată la nivel record. Birourile din America, mai goale decât au fost în ultimele patru decenii
Totuși, piața imobiliară dă semne de revenire pe măsură ce ratele de dobândă la creditele ipotecare se relaxează și este posibil ca anul trecut să fi reprezentat un minim pentru activitatea de vânzări, scrie Wall Street Journal.
După doi ani de vânzări de locuințe în creștere, tendință care a început în timpul pandemiei, piața imobiliară din SUA a frânat la mijlocul anului 2022.
Vânzările au depășit așteptările la începutul anului trecut, când ratele la creditele ipotecare s-au redus și unii cumpărători s-au grăbit să profite de relaxarea costurilor de împrumut. Apoi, ratele au început să crească din nou, iar oferta de locuințe de vânzare a stagnat la niveluri foarte scăzute, menținând piața înghețată.
CITEȘTE ȘI România a atins un nou record de producție de mașini la Mioveni și Craiova
Oferta a fost restrânsă, dat fiind că mulți proprietari de locuințe cu credite la costuri mici au decis ar fi prea costisitor să cumpere o altă casă, cu dobânzi mai mari.
Această lipsă de stocuri a împins prețurile locuințelor la niveluri record anul trecut și a făcut ca achizițiile de locuințe să fie prohibitive pentru mulți potențiali cumpărători.
Unii economiști spun că vânzările de locuințe au șanse să se relanseze în 2024. În condițiile în care Rezerva Federală renunță la creșterea ratelor dobânzilor pe termen scurt și analizează când să le reducă, dobânzile la creditele ipotecare au început să scadă.