România a avut, și în iulie, cea mai mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană, în contextul în care rata anuală a inflației urcat la 4,1% luna trecută, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat.
În iunie, rata inflație în România fusese de 3,9%.
Inflația din România este urmată de cea din Ungaria (3,3%), Letonia și Slovacia (ambele cu 3%). Cele mai mici creșteri de preț au fost în Cipru (0,1%) și Italia (0,3%), iar Portugalia a fost singura țară unde prețurile de consum au scăzut (-0,7%).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Iulie reprezintă a șaptea lună consecutivă în care România ocupă prima poziție în topul scumpirilor din UE.
Și anul trecut România a dominat topul european al scumpirilor. În septembrie anul trecut a cedat pentru prima dată în 9 luni locul 1 în clasamentul creșterilor de preț, însă începutul anului 2019 a readus țara pe prima poziție în funcție de rata anaulă a inflației.
La nivelul zonei euro, inflația a fost de 1% luna trecută, în scădere de la 1,3% în iunie, coborând și mai mult sub ținta Băncii Centrale Europene, de aproape 2%. Inflația CORE, care exclude prețurile la energie, alimente, alcool și tutun, considerate puternic volatile, a fost de 0,9%, în scădere de la 1,1% în iunie.
BCE a menținut dobânzile nemodificate la ședința de politică monetară din iulie , însă a semnalat că ia în calcul o reducere în viitorul apropiat. Totodată, oficialii BCE analizează relansarea programului de relaxare cantitativă, pentru a stimula inflația și creșterea economică în zona euro. Analiștii anticipează că o reducere a ratei de dobândă la facilitatea de depozit va fi adoptată în luna septembrie.
În UE, rata inflației a coborât la 1,4% în iulie, de la 1,6% în luna precedentă.
Eurostat calculează rata anuală a inflației ca variație a indicelui armonizat al prețurilor de consum (HICP) într-o lună, comparativ cu aceeași lună a anului precedent.