România ocupă locul 18 în lume în funcție de numărul de locuri de muncă generate anul trecut de investițiile străine directe, relevă raportul Global Location Trends 2018, publicat de compania americană din domeniul tehnologiei IBM.
În funcție de raportul dintre numărul de locuri de muncă create anul trecut prin investiții străine directe (ISD) și numărul de locuitori, România ocupă locul 16.
Potrivit raportului citat, Serbia este lider global în funcție de numărul de locuri de muncă create anul trecut din investiții străine directe raportat la numărul de locuitori. Fără a ține seama de populație, Serbia ocupă poziția 17 în funcție de locurile de muncă nou create.
"Serbia continuă să atragă investiții semnificative în sectoare cheie precum industria textilă, echipamente pentru transport, produse chimice și electronice. Activitățile manufacturiere reprezintă aproape 80% din totalul locurilor de muncă generate de investițiile străine directe", se arată în raportul IBM.
Bosnia și Herțegovina ocupă locul 3 la nivel mondial în funcție de raportul dintre numărul de locuri de muncă create de ISD și populație, Balcanii de Vest întărindu-și poziția de lider din acest punct de vedere, potrivit raportului.
"Deși performanța fiecărei țări variază de la an la an, Balcanii de Vest per ansamblu beneficiază de un interes susținut din partea investitorilor străini. Serbia și-a menținut evoluția solidă, Serbia și Herțegovina și-au triplat fluxul de investiții atras, în timp ce Croația și Macedonia au avut scăderi semnificative", afirmă reprezentanții IBM.
Dintre țările din Europa Centrală și de Est, Slovenia ocupă locul șase în funcție raportul dintre locurile de muncă nou create și populație, Ungaria ocupă locul șapte, iar Slovacia se situează pe locul opt.
Totodată, Polonia ocupă locul 13 în funcție de noile locuri de muncă create, însă nu se încadrează pe primele 20 de poziții atunci când numărul acestora este raportat la populația țării.
În ceea ce privește proveniența investițiilor străine directe, topul este dominat de SUA, Germania, Japonia, Franța și China. Fluxurile investiționale din aceste țări s-au redus comparativ cu 2016, ceea ce s-a reflecta în scăderea investițiilor străine directe totale la nivel global, cuantificate prin numărul de joburi pe care l-au generat. Astfel, numărul de locuri de muncă create la nivel modial din ISD a scăzut, în 2017, cu 5%.
SUA și China sunt în fruntea clasamentului mondial și în funcție de joburile create de fluxurile de investiții atrase, atunci când nu este luat în calcul nivelul populației. Cele mai mari economii globale sunt urmate, în funcție de acest criteriu, de Mexic și India.