Rezultatul alegerilor parlamentare reflectă incertitudinea politică din România și evidențiază mediul dificil pentru elaborarea unor politici de consolidare fiscală, arată un raport al agenției de rating Fitch.
Elaborarea și aprobarea bugetului pe 2021 vor fi un test pentru coeziunea noii administrații și vor indica direcția politicilor fiscale, potrivit agenției.
Elaborarea unor planuri de consolidare bugetare credibile pe termen mediu rămâne unul dintre aspectele importante luate în considerare la stabilirea ratingului de țară, având în vedere istoricul slab al României și rigiditatea fiscală, avertizează Fitch.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Gestionarea unei coaliții formată din 3-4 partide ar putea consuma energia politică, ceea ce va face ca implementarea agendei PNL să fie mai dificilă. Astfel, rezultatul alegerilor ar putea reduce capacitatea și chiar apetitul liberalilor pentru măsuri de consolidare a finațelor publice, adaugă agenția.
"Partidul (PNL-n,red) s-a angajat să își îndrepte atenția spre îmbunătățirea eficienței cheltuielilor publice. alături de măsuri pe partea de venituri, care să reducă deficitul fiscal aflat deja în creștere înaintea pandemiei, dar acest plan s-ar putea să nu fie adecvat, în special dacă revenirea după pandemie va fi mai lentă de estimările. Chiar și în situația reluării creșterii PIB, implementarea unor reforme pare o provocare după rezultatul alegerilor", se arată în raportul citat.
Discuțiile legate de bugetul pe 2021 vor fi primul indiciu clar legat de direcția politicii fiscale a noi administrații, mai spun analiștii Fitch, potrivit cărora deficitul va scădea ușor în 2021, la 7,1%, după un vârf de 9,8% în 2020.