Firmele din România au avut, și în trimestrul al treilea, cea mai rapidă creștere din UE a costurilor cu forța de muncă, de 5 ori peste media europeană

Firmele din România au avut, și în trimestrul al treilea, cea mai rapidă creștere din UE a costurilor cu forța de muncă, de 5 ori peste media europeană
scris 14 dec 2018

Costurile orare cu forța de muncă ale companiilor din România au avut, și în trimestrul al treilea, cea mai substanțială creștere din Uniunea Europeană, 13,9% în ritm anual, de peste 5 ori mai mare față de cea de 2,7% consemnată la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor publicate vineri de biroul de statistică Eurostat.

Ritmul de creștere a fost însă sub cel înregistrat în trimestrul al doilea, când costurile cu forța de muncă ale firmelor din România au curcat cu 15,5%.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform clasificării Eurostat, cea mai mare creștere a costurilor cu forța de muncă din România, de 14,6%, a fost în sectorul construcțiilor, în timp ce în servicii și industria, avansul a fost de circa 12%.

România este urmată, în funcție de avansul costului orar cu forța de muncă, de Letonia și Lituania, cu creșteri de 13,2%, rspectiv 10,7%. Cea mai lentă creștere a costurilor cu forța de muncă, de 1,2%, a fost în Belgia.

CITEȘTE ȘI Bursele europene scad abrupt, în linie cu cele asiatice, după datele economice dezamăgitoare din China

La nivelul zonei euro, creșterea acestora costuri a fost de 2,5%.

Costurile cu forța de muncă includ obligațiile salariale brute, contribuțiile sociale ale angajatorului și alte impozite și taxe, fiind substrase subvențiile primite de companii în legătură cu angajările.

Potrivit datelor INS aferente trimestrului al treilea, publicate luna aceasta, costul orar al forței de muncă a crescut, în ritm anual, în toate activitățile economice. Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) au fost îngregistrate în activitățile de sănătate și asistență socială (32,6%), respectiv învățământ (26,56%), ca efect al creșterilor salariale din sectorul bugetar, aferente legii 152/2017 pentru aprobarea OUG 99/2016. Aceste activități au fost urmate de cele de informații și comunicații (15,7%), respectiv construcții (14,6%).

viewscnt
Afla mai multe despre
costuri forta de munca
salarii. romania
eurostat