Guvernul a adoptat un proiect care introduce restricții importante pentru autorități, centrale și locale, în ce privește cheltuielile din lunile noiembrie și decembrie, scopul măsurii fiind de a ține sub control deficitul bugetar pe finalul anului și de a permite încadrarea în limita de 5,5% din PIB agreată cu Comisia Europeană. Astfel, vor fi limitate cheltuieli cu bunuri și servicii, evenimentele, investițiile care nu sunt din fonduri UE.
Restricțiile la cheltuieli au fost anunțate anterior de Profit.ro.
Măsuri de reducere a cheltuielilor
- Începând cu intrarea în vigoare a acestei OUG, instituțiile centrale și locale nu mai pot încheia următoarele cheltuieli pentru mobilier, reparații curente, cărți, publicații și materiale documentar, consultanță și expertiză, pregătire profesională, studii și cercetări, asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”.
- În noiembrie-decembrie, cheltuielile cu bunuri și servicii trebuie să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023. Această limitare nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.
- Instituțiile și autoritățile publice locale nu pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea. Sunt exceptate cheltuielile cu evenimentele ocazionate de zilele declarate ca fiind zile oficiale ale unităților administrativ teritoriale precum și cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sfârșitul de an. Cheltuielile cu organizarea acestor evenimente nu pot depăși media cheltuielilor lunare de aceeași natură realizate în perioada ianuarie-septembrie 2023. Eventualele cheltuieli de această natură care depășesc plafonul stabilit anterior pot fi suportate din donații și sponsorizări. În cazuri justificate, Guvernul poate aproba depășiri.
- Plățile lunare pentru investiții în noiembrie-decembrie trebuie să fie în media lunară din intervalul ianuarie-septembrie, cu excepția celor derulate cu fonduri UE sau fonduri PNRR. Autoritățile locale și centrale nu pot încheia noi angajamente pentru investiții în noiembrie și decembrie.
- Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților va mai efectua plăți, pentru titlurile emise, abia după 1 aprilie 2023. În perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024, se suspendă emiterea de noi titluri de plată realizată.
- Instituțiile vor putea folosi pentru proiecte din cadrul perioadei de programare a UE 2014-2020, cofinanțări prevăzute pentru perioada 2021-2027. Anul 2023 este ultimul în care pot fi accesate fondurile UE din perioada 2014-2020.
- Ministerele și Secretariatul General al Guvernului pot iniția proiecte de acte normative, având ca obiect acordarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, destinate finanțării unor cheltuieli ale autorităților administrației publice locale, care se înscriu în domeniul lor de activitate.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.forum