Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat din nou dobânzile la ședința de politică monetară de joi, în încercarea de a tempera inflația record din zona euro.
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
De ce este important: Creșterea dobânzilor va genera implicit rate mai mari la creditele în euro. Prin majorarea dobânzilor și alte măsuri, BCE încearcă să tempereze inflația, aflată la niveluri record, însă există temeri că măsurile de politică monetară ar putea arunca economia zonei euro în recesiune.
De asemenea interesant: În septembrie, rata inflației din zona euro a atins un nou record si a ajuns la 9,9%, în contextul în care BCE țintește o inflație de aproape 2%. Astfel, zona euro a reușit să evite la limită prima inflație de două cifre din istoria sa.
CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor a încasat o nouă tranșă de bani din PNRR, după conectarea a 150.000 de case de marcat la sistemul informatic al ANAFConsiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, la maximul ultimilor peste 10 ani. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 2%, 2,25% și, respectiv, 1,5%.
"În ultimele luni, creșterea prețurilor la energie și alimente, blocajele din lanțurile de aprovizionare și redresarea post-pandemică a cererii au dus la o extindere a presiunilor asupra prețurilor și la o creștere a inflației. Politica monetară a Consiliului guvernatorilor vizează reducerea sprijinului acordat cererii și protejarea împotriva riscului unei schimbări ascendente persistente a anticipațiilor privind inflația", notează BCE.
Consiliul guvernatorilor a decis, de asemenea, să modifice termenii și condițiile celei de-a treia serii de operațiuni țintite de refinanțare pe termen mai lung (OTRTL III).
CITEȘTE ȘI Nouă prelungire, de 2 ani, la un pas de adoptare pentru autorizații de construire deja prelungite "În timpul fazei acute a pandemiei, acest instrument a jucat un rol esențial în contracararea riscurilor de scădere a stabilității prețurilor. În prezent, având în vedere creșterea neașteptată și extraordinară a inflației, acesta trebuie recalibrat pentru a se asigura că este în concordanță cu procesul mai amplu de normalizare a politicii monetare și pentru a consolida transmiterea creșterilor ratei dobânzii de politică monetară către condițiile de creditare bancară. Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis să ajusteze ratele dobânzilor aplicabile la TLTRO III începând cu data de 23 noiembrie 2022 și să ofere băncilor date suplimentare de rambursare anticipată voluntară", explică BCE.
În cele din urmă, pentru a alinia remunerarea rezervelor minime obligatorii constituite de instituțiile de credit la condițiile de pe piața monetară, Consiliul guvernatorilor a decis să fixeze remunerarea rezervelor minime obligatorii la rata facilității de depozit a BCE.
Mai multe detalii despre aceste două decizii vor fi oferite într-o declarație separată.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Piața de vehicule comerciale din UE: 15 luni consecutive de declin. România își revine, după numai patru luni de scădereÎn iulie, BCE a majorat dobânzile pentru prima dată în 11 ani. Majorarea de atunci, de 0,5 puncte procentuale, a depășit așteptările analiștilor.
Ulterior, în septembrie, la următoarea ședință de politică monetară, BCE a decis o majorare record a dobânzilor, de 0,75 puncte procentuale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum