Tranzacție surpriză: Lanțul de restaurante La Mama preia de la Muzeul Țăranului unul dintre cele mai atractive vaduri comerciale din Capitală. Localul, vizat și de familia unui fost patron al Rapidului

Tranzacție surpriză: Lanțul de restaurante La Mama preia de la Muzeul Țăranului unul dintre cele mai atractive vaduri comerciale din Capitală. Localul, vizat și de familia unui fost patron al Rapidului
scris 9 mai 2019

Firma Trotter Restaurant, controlată de omul de afaceri Cătălin Mahu și care operează lanțul de restaurante La Mama, a câștigat licitația organizată de Muzeul Național al Țăranului Român din subordinea Ministerului Culturii pentru închirierea localului și spațiului de evenimente culturale de la parterul instituției, Clubul Țăranului, cu adresa în strada Monetăriei nr. 3, sector 1, unul dintre cele mai atractive vaduri comerciale din Capitală, conform informațiilor Profit.ro.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La licitația de închiriere au mai participat firma care a operat până de curând Clubul Țăranului, Local Real SRL, care a depus ofertă alături de societatea Fabrica Extrem&Events, precum și compania Stefani Rezidențial Complex, deținută de familia unuia dintre foștii patroni ai clubului de fotbal Rapid București, Nicolae Cristescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Local Real SRL, avându-l ca asociat și administrator pe Adrian Darabană, opera Clubul Țăranului de 12 ani, respectiv din 2007, anul înființării localului. Clubul a fost înființat la inițiativa fostului director al MȚR, antropologul și profesorul universitar Vintilă Mihăilescu. Inițial, clubul funcționa în baza unui contract de delegare de servicii culturale, servicii menite să sprijne activitățile publice ale MȚR. În 2013, contractul a fost prelungit și transformat totodată în contract de închiriere a spațiului.

Pescarii comerciali din Deltă vor putea captura legal mai mult pește CITEȘTE ȘI Pescarii comerciali din Deltă vor putea captura legal mai mult pește

Acum, singura ofertă eligibilă la recenta licitație de închiriere a Clubului Țăranului a fost considerată cea a Trotter Restaurant. Dosarul ofertei depuse de Local Real SRL și Fabrica Extrem&Events SRL nu a inclus mape de prezentare a companiilor, cu informații privind experiența și capacitatea operațională a acestora, astfel că oferta lor a fost declarată neeligibilă. Stefani Rezidențial Complex SRL nu a putut face dovada depunerii garanției de participare.

Prețul de pornire al licitației a fost de 10 euro/metrul pătrat pe lună plus TVA, ceea ce, la suprafața utilă de 335 mp a Clubului Țăranului, înseamnă 3.350 euro pe lună plus TVA, adică circa 40.000 euro pe an. Pe durata derulării contractului, contravaloarea chiriei se va actualiza anual cu nivelul indicelui general al prețurilor de consum din perioada de timp anterioară.

Contractul de închiriere atribuit are durata de 4 ani, fiind valabil până în primăvara anului 2023.

The Sun: Theresa May se pregătește să se retragă din funcția de premier CITEȘTE ȘI The Sun: Theresa May se pregătește să se retragă din funcția de premier

În februarie, Cătălin Mahu, patronul La Mama, declara că vrea să se extindă, dar nu găsește spații cu chirii rezonabile.

"Vreau să deschid două restaurante în București, dar totul depinde de spațiile pe care le găsesc, iar în momentul de față nu găsesc spații. Acum trei săptămâni am vorbit cu proprietarul unui bloc în construcție, aflat într-o zonă destul de bună, și am rămas uimit că omul acela cerea 80 euro pe metru pătrat pe lună, spațiul fiind de aproximativ 400 metri pătrați, adică în jur de 32.000 euro lunar. L-am întrebat cât trebuie să încasez eu pe lună pentru a acoperi banii de chirie. Nu este o soluție să bat palma acum și peste o lună să închid", spunea Cătălin Mahu.

Momentan, Clubul Țăranului este închis, până pe 12 mai. "Funcționarea este condiționată de obținerea de către locatar a tuturor avizelor și autorizațiilor necesare înainte de începerea efectivă a activității. Câștigătorul licitației are obligația de a demara activitatea în spațiul închiriat în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data obținerii tuturor avizelor de funcționare, dar nu mai târziu de 45 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a contractului de închiriere; pentru această perioadă de timp, locatarul nu are de plată contravaloarea chiriei, ci doar contravaloarea utilităților", sunt condițiile asumate de La Mama.

Cum va arăta piața avocaturii în era robotizării CITEȘTE ȘI Cum va arăta piața avocaturii în era robotizării

Atribuirea contractului de închiriere a Clubului Țăranului către operatorul lanțului de restaurante La Mama s-a făcut din a doua încercare, după ce la prima, la care a trimis ofertă doar firma lui Cătălin Mahu, nu fusese depusă garanția de participare de 1.000 de lei.

În plus, prima procedură de licitație fusese contestată de către fostul operator al clubului, Local Real SRL, firma administrată de Adrian Darabană. Acesta reclamase că una din clauzele din caietul de sarcini este abuzivă, respectiv cea care prevedea că "ofertantul trebuie să facă dovada că în anii 2015, 2016, 2017 a avut o cifră medie de afaceri anuală de peste 3.500.000 lei" obținută din activități de alimentație publică.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a declinat competența de soluționare a contestației în favoarea Tribunalului București, iar caietul de sarcini al celei de-a doua proceduri de atribuire nu a mai inclus clauza contestată. 

BERD a înrăutățit estimările privind evoluția economiei României în 2019 CITEȘTE ȘI BERD a înrăutățit estimările privind evoluția economiei României în 2019

Local Real SRL a înregistrat în anii 2015, 2016 și 2017 rulaje de 3,11, 2,73 și 3,09 milioane lei, obținând profituri nete de 514.663, 314.957 și 412.506 lei, potrivit datelor raportate la Ministerul Finanțelor Publice.

"Oferta gastronomică a restaurantului va respecta în mod obligatoriu specificul românesc. Nici un fel de preparat nu se va putea realiza la foc deschis. Pot fi comercializate și preparate din bucătăria internațională, ponderea acestora nedepășind 20% din numărul total de preparate", mai prevede caietul de sarcini. 

Lanțul La Mama, ce operează în prezent 6 restaurante, a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri de peste 4,4 milioane euro, în creștere cu 10% față de anul precedent, și un profit de peste 400.000 euro. Compania are 230 de angajați, din care 74 cu o vechime de la 5 până la 20 de ani, iar anul trecut a avut între 200.000 și 300.000 clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
la mama
restaurante la mama
catalin mahu
muzeul taranului roman
clubul taranului
mtr