Legea prevenirii va fi reanalizată. "Vor fi eliminate situații absurde, în care protejează primarii care nu-și îndeplinesc obligațiile."

Legea prevenirii va fi reanalizată. "Vor fi eliminate situații absurde, în care protejează primarii care nu-și îndeplinesc obligațiile."
scris 18 dec 2019

Legea prevenirii va fi reanalizată pentru a fi actualizate drepturile și obligațiile firmelor care sunt supuse activităților de control, precum și a atribuțiilor autorităților care constată contravențiile și aplică sancțiunile. De asemenea, ar urma să fie eliminate situații absurde, în care Legea prevenirii protejează, de exemplu, autorități locale care nu-și îndeplinesc obligațiile față de cetățeni. Legea prevenirii trebuie să rămână doar pentru protejarea mediului de afaceri în relația cu autoritățile, a declarat pentru Profit.ro ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lista neregulilor pentru care firmele nu mai sunt amendate imediat de inspectori, ci doar după o perioadă în care pot remedia problemele, a fost avizată de Guvern la începutul anului 2018. Legea a fost aprobată anterior, dar nu a putut fi aplicată în lipsa listei.

Urmărește-ne și pe Google News
Extragerea pentru desemnarea celor 20 de autoturisme Dacia, oferite de Catena, în direct la România TV CITEȘTE ȘI Extragerea pentru desemnarea celor 20 de autoturisme Dacia, oferite de Catena, în direct la România TV

"A plecat de la principiul bunei-credințe și a ajuns să protejeze autorități publice, inclusiv primarii care nu eliberează în primă fază certificate de urbanism. Mai trebuie văzut și ce s-a schimbat în materie de taxe între timp. Mediul de afaceri trebuie protejat în fața autorităților, nu UAT-urile în fața cetățenilor", a spus ministrul, întrebat de Profit.ro despre intențiile de a modifica Legea prevenirii.

De ce este important: Legea prevenirii este foarte importantă pentru firme, întrucât obligă autoritățile de control să nu mai aplice sancțiune la momentul la care constată o abatere inclusă sub incidența Legii, ci săacorde un termen de remediere, după care să revină și să sancționeze doar dacă problema nu a fost rezolvată. Legea acordă o protecție necesară mai ales în cazul antreprenorilor mai mici, dar care, deși de bun-credință, nu au resurse suficiente pentru a se asigura că nu încalcă nicio prevedere din legislația destul de stufoasă pe care trebuie să o respecte.

Potrivit acestuia, planul de reanalizare a legii nu este o prioritate acum, în contextul în care Ministerul Economiei are de remediat probleme urgente, cum ar fi disfuncționalitățile generate de ordonanța de Urgență 114.

Orban: Achiziția sistemului care va permite noilor case de marcat să comunice online cu ANAF va fi gata în mai-iunie. Dacă nu sunt contestații CITEȘTE ȘI Orban: Achiziția sistemului care va permite noilor case de marcat să comunice online cu ANAF va fi gata în mai-iunie. Dacă nu sunt contestații

"Aplicată corect și eficient, Legea Prevenirii poate asigura normalizarea actului de control în activitatea economică din România și echilibrarea relației dintre contribuabil și instituțiile cu atribuții de control, un efect îndelung așteptat de către mediul de afaceri. Ne propunem o reanalizare a acestei legi, în sensul actualizării drepturilor și obligațiilor persoanelor care sunt supuse activităților de control, precum și a atribuțiilor autorităților care constată contravențiile și aplică sancțiunile, precum și o eficientizare a comunicării cu mediul de afaceri", a spus ministrul.

O altă problemă este și că la nivelul antreprenorilor nu au ajuns suficient de multe informații legate de acest act normativ.

"Degeaba avem în prezent 70 de acte normative și aproximativ 400 de contravenții care sunt reglementate sub umbrela Legii Prevenirii dacă aceste informații nu au ajuns la antreprenori, adică la beneficiarii direcți", a transmis ministrul Economiei.

Proiectul Legii prevenirii a fost inițiat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri. Recent, în contextul reorganizării mai multor ministere, Ministerul pentru Mediul de afaceri a devenit parte a Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea prevenirii
virgil popescu
ministerul economiei
energiei si mediului de afaceri