Strategia națională pentru 5G, standard de telecomunicații care va susține creșterea gradului de digitalizare a serviciilor guvernamentale furnizate populației și firmelor, este pregătită să fie finalizată până la sfârșitul acestui an, a anunțat, la WeLoveDigital.forum, ministrul Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru.
Forumul, care va fi derulat pe parcursul a 2 zile, este organizat cu sprijinul UPC, Audi, PrivacyOne in alliance with Biris Goran, Fan Courier, Porsche Finance Group România, SAP, Telekom, cărora le mulțumim pentru participare.
“România are nevoie de digitalizare, e clar pentru toată lumea. Stăm bine la o serie de indicatori, dar mai avem de lucru mai ales în privința accesului cetățenilor la serviciile online. Avem câteva instrumente pe care, din păcate, nu le folosim, și anume www.ghiseul.ro și punctul unic de acces. Sper ca finalizarea strategiei naționale pentru 5G să ne ajute în eforturile de creștere a gradului de digitalizare a accesului”, a spus Cojocaru.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profit.ro a anunțat, la 27 octombrie, că Guvernul va începe în acest an licitația pentru vânzarea licențelor telecom 5G, ca metodă de creștere a încasărilor bugetare.
Tehnologia 5G, în prezent nestandardizată, va permite conectarea obiectelor inteligente tot mai numeroase care apar pe piață, precum case care se vor administra singure, mașini autonome, electrocasnice inteligente și servicii publice sau private. Tehnologia 5G, care va permite viteze de transfer de date și de zeci de ori mai mari decât 4G, va fi disponibilă începând cu anul 2020, în special pentru proiecte punctuale desfășurate de marile companii, și va coexista cu 4G pentru cel puțin zece ani, în condițiile în care utilizatorii obișnuiți nu au nevoie de 5G în mod normal, potrivit unui reprezentant al Telekom România.
Astăzi, ministrul a amintit și faptul că Guvernul a aprobat, la începutul lunii aprilie, proiectul de lege, inițiat de Ministerul Comunicațiilor, ce vizează transpunerea la nivel național a Directivei Uniunii Europene 2016/1148 privind un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice.
CITEȘTE ȘI RCS&RDS a testat viteza 5G de până la 10 Gbps, prin intermediul unei platforme prototipPrin acest proiect, CERT-RO va implementa prevederile tehnice și de bună guvernanță. Sectoarele de activitate și tipurile de servicii ce intră sub incidența Directivei sunt transporturile, sectorul energetic, sectorul bancar, infrastructuri ale pieței financiare, sănătate, furnizare și distribuire de apă potabilă și infrastructură digitală.
Totodată, proiectul se adresează și unor categorii de servicii digitale precum serviciile cloud, motoarele de căutare și piețele online.
CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea s-a dus în instanță pentru a bloca majorarea capitalului la Poșta RomânăÎn privința capitalizării Poștei Române, proces aflat pe ultima sută de metri, ministrul Comunicațiilor a afrmat că operațiunea transmite un mesaj de încredere și sustinere a companiei.
“Capitalizarea va fi urmată și de noutăți în portofoliul de servicii furnizate clienților de Poșta Română”, a afirmat Cojocaru, fără alte detalii.
Ministrul Comunicațiilor a mai amintit că a transmis, la finele lunii aprilie, Ministerului Fondurilor Europene fișa de proiect privind cloud-ul guvernamental.
“În ultimele luni s-a lucrat mai aplicat. Am scos ghidul de consultare publică și fiecare are posibilitatea să ne spună ce este bine, ce este mai puțin bine, să vină cu propuneri, vrem să fim parteneri în acest proiect”, a mai spus Cojocaru.