Un test realizat de cercetători în condiții de laborator cu mai multe accesorii de fitness a arătat că informațiile oferite de acestea sunt, de multe ori, departe și foarte departe de adevăr.
Bănuiala că măsurătorile făcute de așa-numitele accesorii inteligente de fitness, precum brățările sau smartwatch-urile, nu sunt corecte există de ceva timp, însă acum devine o certitudine.
Cercetătorii din carul Centrului Medial al Universității Stanford au testat cu ajutorul a 60 de voluntari Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn și Samsung Gear S2 – unele dintre cele mai folosite accesorii de fitness.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cadrul studiului au fost vizate doi dintre cei mai importanți parametri de efort: ritmul cardiac și consumul de energie (măsurat în număr de calorii arse).
Cei 60 de voluntari au purtat mai multe device-uri în același timp în cadrul unor activități care implicau mersul pe jos, pe bicicletă și alergatul. S-au făcut măsurători inclusiv în perioadele de repaos.
Accesoriile vizate au fost comparate atât între ele, cât și cu echipamentele medicale de mare acuratețe pentru a se vedea cât de bune sunt informațiile oferite de aceste produse.
Pentru ritmul cardiac, cel mai bine a performat Apple Watch. Acesta a avut cea mai mică rată de eroare: 2%. La polul opus s-a situat reprezentantul principalului concurent, Samsung. Smartwatch-ul Gear S2 a avut o rară de eroare de 6,8%.
Informațiile oferite sunt cu mult mai inexacte când vine vorba de consumul de energie. Cel mai puțin slab din acest punct de vedere a fost, din nou, Apple Watch. Acesta a avut o rată de eroare de 27%. Cel mai slab produs din acest punct de vedere a fost PulseOne, care a generat date eronate în 93% din cazuri.