Facebook lansează o nouă inițiativă care promite să contribuie la cercetarea independentă și credibilă a rolului rețelelor de socializare în alegeri. Astfel, Facebook va invita academicieni din universități pentru a forma o comisie care va dezvolta apoi o agendă de cercetare cu privire la impactul acestor platforme.
În centrul acestei inițiative, un comitet de cercetători va defini agenda de cercetare, va solicita propuneri de cercetare independentă pe o serie de subiecte diferite și va gestiona un proces de evaluare pentru a selecta oamenii de știință care vor primi finanțare pentru cercetarea lor, precum și accesul la seturi de date protejate de confidențialitate de pe Facebook, pe care le pot analiza.
"Suntem încântați de această inițiativă din două motive importante. În primul rând, considerăm că este un nou model important de parteneriat intre mediul de afaceri și cel academic. În al doilea rând, ultimii doi ani ne-au învățat că aceleași instrumente Facebook cu ajutorul cărora politicienii se conectează cu alegătorii lor, iar diferitele comunități dezbat probleme de interes, pot fi, de asemenea, utilizate în mod abuziv pentru a manipula și a înșela.
CITEȘTE ȘI Facebook suspendă o altă firmă de analiză a datelor după ce a descoperit că folosea tactici asemănătoare cu cele utilizate de Cambridge AnalyticaAm făcut progrese reale de la Brexit și de la alegerile prezidențiale din 2016 ale SUA în lupta împotriva știrilor false și a combaterii interferențelor străine, în alegerile din Franța, Germania, Alabama și Italia. Dar mai sunt multe de făcut - și nu avem toate răspunsurile. Această inițiativă va permite Facebook să învețe din sfatul și analiza experților externi, astfel încât să putem lua decizii mai bune și să facem progrese mai rapide.
Inițiativa va privi integral în viitor. Scopul nostru este de a înțelege impactul Facebook asupra viitoarelor alegeri – cum ar fi Brazilia, India, Mexic și alegerile intermediare din SUA – și să ne informăm cu privire la viitoarele noastre decizii legate de produsele și politicile noastre. Termenul inițial al comisiei va fi de un an, iar componența va fi stabilită în următoarele săptămâni. Suntem dornici să avem o gamă largă de experți – cu diferite viziuni politice, expertiză și experiențe de viață, gen, etnie, dintr-o gamă largă de țări", arată un comunicat al Facebook.
Co-fondatorul Facebook Mark Zuckerberg a anunțat recent noi măsuri și restricții în perspectiva alegerilor care vor avea loc anul viitor în SUA, Mexic, Brazilia, India, Pakistan și în alte state, pentru a preveni amestecul în procesul electoral și pentru a încuraja mesajul pozitiv