În general, piața imobiliară din România a demonstrat în T3 2024 că poate să susțină creșteri susținute ale prețurilor cu o accesibilitate crescută și o activitate intensă pe segmentul tranzacțiilor, susțin jucători din piață. Studiul evidențiază și o serie de metrice cheie care confirmă maturitatea și reziliența pieței imobiliare.
Creșterea prețurilor: între sustenabilitate și atractivitate
Prețul mediu al locuințelor din România a crescut cu 12,4% față de T3 2023, ajungând la 1.630 euro/mp. Deși această creștere poate părea semnificativă, ajustarea pentru inflație arată o apreciere sustenabilă de 48% față de 2014.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Salariile cresc mai repede decât prețurile locuințelor
Unul dintre cele mai semnificative date din raport este creșterea accesibilității. Salariul mediu net a crescut cu 176,1% în euro din 2014 până în prezent, iar prețurile ajustate cu salariul mediu au scăzut cu 16,7% în aceeași perioadă, arată jucători din piață.
Indicele Puterii de Cumpărare atinge un minim istoric
Indicele Puterii de Cumpărare (I.P.C.) a scăzut însă la nivel național la 1,55 – cel mai scăzut din ultimul deceniu. Bucureștiul conduce cu un I.P.C. de 1,34, urmat de Timișoara (1,44) și Iași (1,65).
La polul opus, Cluj-Napoca înregistrează cel mai ridicat I.P.C., de 2,3, confirmând că rămâne cea mai scumpă zonă imobiliară din țară.

Numărul unităților tranzacționate în primele nouă luni ale anului a crescut cu 16% la nivel național, ajungând la 120.088, în timp ce Bucureștiul a înregistrat o creștere de 21,9%, atingând 36.416 tranzacții.
În același timp, proporția tranzacțiilor finanțate prin credite ipotecare a revenit la 51% la nivel național și 55% în București. Această inversare a tendinței de dominare a tranzacțiilor cash reflectă stabilitatea financiară și încrederea sporită a cumpărătorilor.
“Piața imobiliară din România se află într-un echilibru fragil, dar sănătos, între creșteri susținute și accesibilitate”, spune Daniel Tudor, CEO The Concept Group.
Bucureștiul oferă randamente de 6,51% pentru garsoniere, 6,88% pentru apartamentele de două camere și 6,86% pentru cele de trei camere.

Constanța depășește Capitala, cu randamente între 5,95% și 6,55%, susținute de cererea de locuințe sezoniere și turistice.
Cluj-Napoca, în schimb, are randamente mai mici, sub 4,5%, reflectând prețurile mari de achiziție.