Profit.ro a atras atenția de ieri că Legea offshore prevede că regimul fiscal specific al domeniului petrolier offshore, care include și eventuale ″impozite, taxe, contribuții sau tarife aplicabile asupra activelor specifice operațiunilor petroliere desfășurate de titularii de acorduri petroliere, cum ar fi: sonde, platforme marine, conducte, stații de tratare, măsurare, preluare, predare a petrolului″, va fi aplicat pe toată perioada derulării acordurilor petroliere în forma existentă la data de 1 ianuarie 2023, când nu exista impozit pe construcții.
Proiectul final al ordonanței trenuleț, prezentat de Profit.ro și care ar urma să fie adoptat luni de Guvernul Ciolacu 2, reinstituie impozitul pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, care a mai fost în vigoare în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2016. Față de cea aplicată până în urmă cu 8 ani, varianta nouă, ce urmează să fie impusă de la 1 ianuarie 2025, elimină aproape toate fostele excepții.
Inflația din Rusia poate încheia anul 2024 la un nivel de 9,8%. Toate prețurile la produsele de bază au crescut substanțial, uneori de la o zi la alta.
Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a redus deja, în decembrie, achizițiile de energie de la unitatea de producție MGRES de la Cuciurgan, deținută de compania rusă de stat InterRao, la circa 40% din totalul necesarului de consum.
Pe măsură ce protecționismul continuă să crească la nivel global, fluxurile comerciale internaționale se adaptează. În 2023, volumul exporturilor Chinei a atins aproape maxime istorice. Polonia și Cehia sunt țările din fostul bloc comunist care intră în topul global al marilor exportatori.
Vânzările de case în SUA, fără cele noi construite, vor închide anul la 4,04 milioane unități, cel mai redus nivel anual din 1995.
Regiunea București-Ilfov este zona europeană prezentată ca având cel mai mic risc de sărăcie a populației din Uniunea Europeană,respectiv de doar 2,1%, conform Eurostat. Bucureștiul și județul Ilfov sunt printre cele 26 de regiuni din state UE având cote mai mici de 10% ale riscului de sărăcie.
Stocurile de gaze naturale din depozitele subterane de înmagazinare din Europa scad în cel mai rapid ritm din ultimii 3 ani, de la preambulul crizei energetice determinate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, din cauza vremii reci și a scăderii importurilor de gaze naturale lichefiate (LNG), scrie Financial Times.
Valoarea primelor brute subscrise pe piața asigurărilor din România (societăți autorizate și supravegheate de ASF și sucursale) s-a situat la circa 16,9 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2024, în creștere cu 11% față de perioada similară a anului anterior, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Companiile auto din întreaga Europă au anunțat închideri de fabrici și ample concedieri, acuzând că se luptă cu o cerere slabă, costuri ridicate, concurență din partea Chinei și o tranziție mai lentă decât se aștepta la vehiculele electrice.