Raportările contabile semestriale, termen limită 16 august: Ce noutăți apar față de anul trecut

Raportările contabile semestriale, termen limită 16 august: Ce noutăți apar față de anul trecut
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 15 aug 2016

Societățile care au avut o cifră de afaceri mai mare de 220.000 de lei, anul trecut, trebuie să depună, până marți, 16 august, raportările contabile semestriale. Recent, Finanțele au adus modificări modului de raportare. De exemplu, dacă datele de identificare sunt incomplete sau greșite, autoritățile vor considera că raportarea nu a fost depusă, iar amenzile ajung până la 4.500 lei.

Operatorii economici care au avut o cifră de afaceri mai mare de 220.000 de lei, anul trecut, indiferent de forma de organizare și forma de proprietate, inclusiv de subunitățile deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European, indiferent de exercițiul financiar ales trebuie să depună raportările contabile la 30 iunie, conform Ordinului 916/2016.

Urmărește-ne și pe Google News

Raportările se efectuează în funcție de categoria în care se încadrează operatorul economic. Reglementările contabile clasifică entitățile în trei categorii -- microentități, entități mici, entități mijlocii și mari, pe baza indicatorilor cifra de afaceri, total active și numărul mediu de salariați.

Astfel, microentitățile, la data bilanțului, nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:

  • totalul activelor: 1.500.000 lei (echivalentul a 338.310 euro);
  • cifra de afaceri netă: 3.000.000 lei (echivalentul a 676.620 euro);
  • numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 10
Din practica Fiscului: Cum sunt stimulați inspectorii să interpreteze arbitrar legea chiar de Codul Fiscal, pentru a mări încasările CITEȘTE ȘI Din practica Fiscului: Cum sunt stimulați inspectorii să interpreteze arbitrar legea chiar de Codul Fiscal, pentru a mări încasările

Entitățile mici, la data bilanțului, nu se încadrează în categoria microentităților și nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:

  • totalul activelor: 17.500.000 lei (echivalentul a 3.946.953 euro);
  • cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
  • numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.

Entitățile mijlocii și mari, la data bilanțului, depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:

  • totalul activelor: 17.500.000 lei (echivalentul a 3.946.953 euro);
  • cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
  • numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.

Indicatorii se determină pe baza situațiilor financiare anuale ale exercițiului financiar precedent. Aceleași prevederi se aplică și în cazul entităților care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic.

Biriș despre codul de TVA: Mi s-a reproșat de unii colegi din MF și ANAF că vin prea des cu exemple punctuale, că ce contează sunt statisticile. Nu cred asta! CITEȘTE ȘI Biriș despre codul de TVA: Mi s-a reproșat de unii colegi din MF și ANAF că vin prea des cu exemple punctuale, că ce contează sunt statisticile. Nu cred asta!

Nu au obligația să depună raportările contabile operatorii economici care:

  • nu au desfășurat activitate de la data înființării până la 30 iunie 2016
  • s-au aflat în inactivitate temporară pe tot parcursul semestrul I al anului 2016
  • s-au înființat în cursul anului 2016

Ce informații trebuie raportate?

Principalele elemente de noutate din Ordinul 916?2016, față de raportarea la 30 iunie 2015, vizează actualizarea/completarea formularelor:

  • Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii (cod 10);
  • Contul prescurtat de profit și pierdere (cod 20);
  • Contul de profit și pierdere (cod 20);
  • Date informative (cod 30).

Potrivit Ordinului MFP nr. 916/2016, datele de indentificare (denumirea entității, adresa, telefonul și numărul de înmatriculare la registrul comerțului), precum și datele referitoare la încadrarea corectă în forma de proprietate și codul unic de înregistrare, trebuie să fie completate pe prima pagină a formularului „Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii”, fără prescurtări sau inițiale. În caz contrar,se va considera că raportarea contabilă la 30 iunie nu a fost depusă, întrucât identificarea entității nu va putea fi posibilă.

Conform noilor reglementări, formularul „Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii” prezintă, în formă sintetică, elementele de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, grupate după natură și lichiditate, respectiv după natură și exigibilitate.

Câtă putere i se dă Antifraudei prin lege și care e impactul pentru business? Cum se pot apăra companiile? Cât de importante sunt instanțele în acoperirea lacunelor legislative? CITEȘTE ȘI Câtă putere i se dă Antifraudei prin lege și care e impactul pentru business? Cum se pot apăra companiile? Cât de importante sunt instanțele în acoperirea lacunelor legislative?

Formularul se întocmește pe baza balanței de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie, puse în acord cu soldurile din balanța conturilor analitice, încheiată după înregistrarea tuturor documentelor în care au fost consemnate operațiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.

În ceea ce privește operatorii economici care au ales un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, aceștia completează formularul „Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii” cu informațiile corespunzătoare datelor de la 1 ianuarie și 30 iunie.

Formularul „Contul de profit și pierdere”/„Contul prescurtat de profit și pierdere”, respectiv „Situația veniturilor și cheltuielilor”, trebuie să cuprindă cifra de afaceri netă, veniturile realizate și cheltuielile efectuate, precum și rezultatele financiare obținute (profit sau pierdere), preluate din conturile de venituri și cheltuieli cuprinse în balanța de verificare la 30 iunie.

Raportările contabile la 30 iunie se depun până cel târziu pe 16 august la unitățile teritoriale ale MFP, în format hârtie și în format electronic sau numai în forma electronică, pe portalul www.e-guvernare.ro, având atașată o semnătură electronică extinsă. Rraportările contabile se pot depune la registratura unităților teritoriale ale MFP sau la oficiile poștale, prin scrisori cu valoare declarată, pe suport magnetic, împreună cu raportările contabile listate cu ajutorul programului de asistență elaborat de MFP, semnate, potrivit legii.

Finanțe: Cum pot fi corectate erorile din situațiile financiare anuale și raportările contabile, după ce sunt depuse CITEȘTE ȘI Finanțe: Cum pot fi corectate erorile din situațiile financiare anuale și raportările contabile, după ce sunt depuse

Cei care nu depun raportările contabile până la data de 16 august vor putea fi sancționați contravențional cu amenzi:

  • de la 300 la 1.000 de lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 1 și 15 zile lucrătoare;
  • de la 1.000 la 3.000 de lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 16 și 30 de zile lucrătoare;
  • de la 1.500 la 4.500 de lei, dacă perioada de întârziere depășește 30 de zile lucrătoare.
     
viewscnt
Afla mai multe despre
raportări contabile semestriale
raportări contabile la 30 iunie