Irakul a semnat un acord cu TotalEnergies pentru un megaproiect în valoare de zece miliarde de dolari, care vizează în special exploatarea gazului ars din zăcămintele de petrol din sudul țării și producerea de energie solară pentru a suplini deficiențele rețelei de electricitate, transmite Le Figaro.
După tensiunile și negocierile îndelungate care au însoțit acest megaproiect, anunțat în 2021, Patrick Pouyanné, directorul general al TotalEnergies, și ministrul irakian al petrolului, Hayan Abdel-Ghani, au parafat acordul în cadrul unei ceremonii desfășurate la Ministerul Petrolului din Bagdad. „Astăzi ne angajăm, împreună cu Total și cu toți partenerii, la o cooperare serioasă și fructuoasă, pentru a începe implementarea acestor contracte pe teren”, a declarat ministrul irakian, într-un discurs care a precedat semnarea celor patru proiecte. „Lucrurile sunt în ordine, parteneriatul este consolidat: TotalEnergies păstrează 45% din proiect, Basrah Oil Company 30%, iar QatarEnergy ni se alătură cu 25%”, a confirmat Patrick Pouyanné.
„Peste o lună vor începe pașii concreți pe teren – construirea infrastructurii, studiile noastre”, a declarat un înalt oficial al ministerului petrolului, Bassem Khdeir, adăugând că „peste trei ani, proiectele vor da roade”, scrie G4Media.ro.
Primul proiect vizează recuperarea gazelor arse din trei câmpuri petroliere pentru a alimenta cu gaze centralele electrice. Un alt proiect vizează dezvoltarea unei centrale solare gigantice de 1 GW pentru a alimenta rețeaua electrică din regiunea Basra (sud). Un alt proiect vizează creșterea producției la câmpul petrolier Artawi din sudul țării la 210.000 de barili pe zi. Iar o ultimă componentă presupune construirea unei stații de tratare a apei de mare pentru a furniza apa necesară pentru câmpurile petroliere și pentru a contribui la alimentarea cu apă potabilă a orașului Basra. Acest proiect va furniza în cele din urmă cinci milioane de barili de apă pe zi, potrivit cifrelor prezentate luni, în cadrul ceremoniei de la Bagdad.
„Acordurile de astăzi lansează lucrările (…) pe teren vom mobiliza echipele în această vară”, a dat asigurări Patrick Pouyanné. „Prima fază a centralei solare va intra în funcțiune în termen de doi ani, după care vom lucra la prima fază a producției de petrol, care ar trebui să crească producția la 120.000 de barili pe zi în următorii doi ani”, a adăugat el. TotalEnergies plănuiește să finalizeze lucrările în 2027-2028, a mai spus el”.