Primele tranzacții cu gaz pe întreg anul viitor - la un preț de 60 lei/MWh. Cei doi mari furnizori, Engie și E.ON, practică prețuri de revânzare cu peste 26 de lei mai ridicate

Primele tranzacții cu gaz pe întreg anul viitor - la un preț de 60 lei/MWh. Cei doi mari furnizori, Engie și E.ON, practică prețuri de revânzare cu peste 26 de lei mai ridicate
scris 30 iun 2020

În timp ce marii furnizorii se plâng că pe piața internă nu există gaze accesibile pe termen lung la prețuri rezonabile care să le permită ieftinirea gazului marfă din ofertele lor concurențiale sub 86 de lei/MWh, în cazul Engie, sau 96 lei/MWh, în cazul E.ON, vineri a fost efectuată prima tranzacție cu gaz cu livrare pe întreg anul 2021 la un preț mediu de 61,4 lei/MWh, cu 10% mai redus decât cel reglementat de controversata ordonanță 114, de 68 lei/MWh. Luni a fost realizată a doua tranzacție similară, la un preț în scădere, de 60,7 lei/MWh.

Volumul tranzacționat nu a fost unul de ignorat, ci unul destul de important, de 401,5 GWh vineri și de 764,6 GWh luni, în total peste 1,1 TWh, fiind probabil rezultatul introducerii programului de ofertare pe piețele centralizate, prin care Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) îi obligă pe cei doi mari producători autohtoni, Romgaz și OMV Petrom, să scoată la licitații diferite cantități de gaze pe diferite termene, la un preț de pornire egal cu 95% din prețul produselor similare de pe bursa austriacă CEGH.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețul mediu realizat a fost cu doar 2 lei/MWh mai mare decât prețul maximal de pornire a licitației impus de ANRE, de 58,68 lei/MWh.

E.ON își reunifică furnizorii de gaze pentru populație și firme în perspectiva liberalizării pieței. Confuzie printre clienții din Moldova CITEȘTE ȘI E.ON își reunifică furnizorii de gaze pentru populație și firme în perspectiva liberalizării pieței. Confuzie printre clienții din Moldova

Tot vineri s-au mai vândut 36,8 GWh cu livrare în trimestrul al treilea la un preț mediu de 37,75 lei/MWh, și 41,4 GWh cu livrare în trimestrul al parulea al acestui an, la un preț mediu de 52,8 lei/MWh.

În aceeași zi a avut loc și o tranzacție cu gaze pentru sezonul rece (noiembrie 2020-martie 2021), fiind vânduți 58,4 GWh la un preț mediu de 55,51 lei/MWh.

Cu alte cuvinte, cei doi mari furnizori, care formează un adevărat duopol pe piața autohtonă, controlând peste 90% din piața rezidențială, pot cumpăra gaz pe termen lung (un an și jumătate) cu prețuri cuprinse între 37,75 lei/MWh și 61,4 lei/MWh, însă susțin că nu-l pot vinde populației cu prețuri mai reduse de 86, respectiv 96 lei/MWh, în perspectiva liberalizării pieței de la 1 iulie.

ANALIZĂ Prețurile nerezonabile, cantitățile insuficiente sau importurile scumpe nu pot fi motivele reale pentru care E.On nu ieftinește gazele CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Prețurile nerezonabile, cantitățile insuficiente sau importurile scumpe nu pot fi motivele reale pentru care E.On nu ieftinește gazele

Cum E.On recunoaște că are un cost al serviciilor de furnizare de 7,7 lei/MWh, rezultă că și la prețul de 61,4 lei/MWh valabil pentru între anul 2021, tot ar realiza un profit de 26,9 lei/MWh. E mult, e puțin, numai șefii E.ON știu!

Ce este sigur e că acest profit este mai redus decât prețul de pornire al licitațiilor impus de ANRE producătorilor pentru lunile iulie și august, de puțin peste 23 de lei/MWh, sau pentru trimestrul al treilea, de 24,6 lei/MWh.

Așa cum a anunțat Profit.ro, cei doi mari producători, OMV Petrom și Romgaz, au fost obligați de ANRE să scoată la ofertare în iunie, gaz cu furnizare în lunile iulie și august la prețiuri maximale sub costurile de producție, 23,17 lei/MWh - pentru luna iulie, respectiv 23,45 lei/MWh - pentru luna august. OMV Petrom trebuie să oferteze produse lunare pentru iulie și august în valoare de aproximativ 300 GWh, iar Romgaz de 400 GWh.

Surpriză - Principalul importator de gaze, AIK Energy, controlat din Londra, are cea mai atractivă ofertă pentru populație. Cei doi mari producători interni, Petrom și Romgaz, par a nu fi interesați să concureze duopolul Engie-E.On CITEȘTE ȘI Surpriză - Principalul importator de gaze, AIK Energy, controlat din Londra, are cea mai atractivă ofertă pentru populație. Cei doi mari producători interni, Petrom și Romgaz, par a nu fi interesați să concureze duopolul Engie-E.On

Tot în această lună, iunie, OMV Petrom trebuie să scoată la ofertare 230 GWh, iar Romgaz, 317 GWh, ca produse trimestriale cu livrare în trimestrul al treilea și al patrulea. Prețurile maximale: 24,5 lei/MWh, respectiv 45,14 lei/MWh.

Aproximativ 350 GWh (150 GWh - OMV Petrom și 200 GWh - Romgaz) vor fi scoși la ofertare în iunie pentru sezonul de iarnă 2020-20121 (octombrie-martie) la preț maximal de 50,89 lei/MWh.

Însă marea majoritate a gazului ofertat, aproximativ 1,2 TWh (511 GWh - OMV Petrom și 681 GWh - Romgaz) va fi ca produs anual, pentru anul calendaristic următor, la un preț maximal de pornire a licitației de 58,68 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
gaze
engie
eon