Luni a fost efectuată prima tranzacție cu gaze la prețul maximal impus producătorilor la ofertare de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru trimestrul al treilea. Astfel, 94 de MWh au fost vânduți la un preț de 24,6 lei/MWh.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Așa cum a anunțat Profit.ro, ANRE a introdus un program de ofertare de gaze prin care cei doi mari producători, Romgaz și OMV Petrom, sunt obligați să scoată la licitație pe bursele din România 30% din producție la un preț inițial maximal egal cu 95% din prețul de pe bursa austriacă CEGH. În faza următoare prețul maximal urmează a fi stabilit în proporție de 80% în funcție de prețul mediu de pe OPCOM și BRM și în proporție de doar 20% de cel de pe CEGH.
Mai este interesant. ANRE a motivat lansarea programului prin necesitatea creșterii lichidității pe bursele autohtone, încercând totodată să "ieftinească" gazul achiziționat de furnizori și revândut consumatorilor finali. Numai că, deși prețul de achiziție al furnizorilor a scăzut la 24-30 de lei, așa cum arată ultimele tranzații de pe BRM, ofertele făcute de cei doi mari furnizori, Engie și E.On, în perspectiva liberalizării de peste o săptămână conțin un preț al gazului de 86, respectiv 96 lei/MWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ca urmare a carantinării economiilor și populației, prețul pe bursa austriacă se află la niveluri extrem de scăzute, astfel că prețul maximal stabilit de ANRE pentru începerea licitației din iunie pentru gazele cu livrare în trimestrul al treilea a fost de 24,6 lei/MWh, sub costul total de producție al producătorilor, de peste 33 lei/MWh.
Luni, pe platforma BRM , a fost scos la licitație un pachet de 76,544 GWh, de către unul din cei doi mari producători probabil. La licitație au participat 11 ofertanți. Primii 92 MWh au fost acontați cu prețl maximal impus de ANRE, 24,6 lei/MWh.
După aceea, prețul licitat a crescut, ajungând la unul mediu de 33,07 lei/MWh.
O cantitate de 2,76 GWh s-a vândut la un preț de 35,2 lei/MWh, prețul cel mai ridicat obținut de vânzători în urma desfășurării licitației de luni cu gaz cu livrare în trimestrul al treilea.
Interesant este, că deși termenul de livrare este unul mai apropiat momentului desfășurării licitației, în cazul gazelor cu livrare în luna iunie scoase la licitație în aceeași zi (76,7 GWh), prețul minim a fost de 30 de lei, cu 7 lei peste cel maximal impus la ofertare de ANRE pentru acest produs. 15 GWh s-au vândut la 30 de lei/MWh, prețul mediu la această licitație fiind de 31,6 lei/MWh, iar cel maxim obținut de vânzători, de 35 lei/MWh.
Lista prețurilor maximale impuse producătorilor de ANRE la ofertare pentru sesiunea din luna iunie
Tot în aceeași zi, au mai fost tranzacționate 2 produse pentru care ANRE a impus prețuri maximale la ofertare: pentru gaze cu livrare în trimestrul al patrulea și pentru gaze cu livrare în sezonul rece.
Gazele cu livrare în trimestrul al patrulea (18,4 GWh) au fost vândute la un preț mediu de 54,8 lei/MWh, un pachet de 9,2 GWh fiind cumpărat la un preț de 54,5 lei/MWh, iar celălalt pachet de 9,2 GWh la unul de 55,1 lei/MWh.
Prețul maxim de plecare a licitației stabilit de ANRE pentru acest produs este de 45,14 lei/MWh
Cei 72,8 GWh scoși la licitație pentru sezonul rece s-au tranzacționat la un preț mediu de 55,82 lei/MWh. Două pachete identice, de 18,2 GWh au fost vândute la un preț minim de 54 lei/MWh, respectiv la un preț maxim al licitației, de 56,7 lei/MWh.
Prețul maximal de la care ar fi trebuit să plece licitația pentru acest tip de produs este de 50,89 lei/MWh.
Așa cum a anunțat Profit.ro, cei doi mari producători, OMV Petrom și Romgaz, au fost obligați de ANRE să scoată la ofertare în iunie, gaz cu furnizare în lunile iulie și august la prețiuri maximale sub costurile de producție, 23,17 lei/MWh - pentru luna iulie, respectiv 23,45 lei/MWh - pentru luna august. OMV Petrom trebuie să oferteze produse lunare pentru iulie și august în valoare de aproximativ 300 GWh, iar Romgaz de 400 GWh.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CONFIRMARE Statul român, dat din nou în judecată la Washington pentru tăierea subvențiilor destinate energiei regenerabileTot în această lună, iunie, OMV Petrom trebuie să scoată la ofertare 230 GWh, iar Romgaz 317 GWh ca produse trimestriale cu livrare în trimestrul al treilea și al patrulea. Prețurile maximale: 24,5 lei/MWh, respectiv 45,14 lei/MWh.
Aproximativ 350 GWh (150 GWh - OMV Petrom și 200 GWh - Romgaz) vor fi scoși la ofertare în iunie pentru sezonul de iarnă 2020-20121 (octombrie-martie) la preț maximal de 50,89 lei/MWh.
Însă marea majoritate a gazului ofertat, aproximativ 1,2 TWh (511 GWh - OMV Petrom și 681 GWh - Romgaz), va fi ca produs anual, pentru anul calendaristic următor, la un preț maximal de 58,68 lei/MWh.