Energocom, compania desemnată de Guvernul de la Chișinău să achiziționeze gaze și energie din import, a cumpărat, în premieră, gaze de pe piața spot de la București, operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM).
Cantitatea de gaze cumpărată a fost de 24 de MWh de gaze naturale pentru ziua următoare, câte 1 MWh pe oră. Prețul unui MWh a constituit 240 de lei românești (echivalentul a 48,82 euro).
Energocom nu precizează ziua în care a fost efectuată tranzacția. Cantitatea achiziționată și prețul sugerează, însă, că operațiunea a fost efectuată în urmă cu o zi, pe 30 martie, cu livrare în 31 martie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În această dată, pe piața pentru ziua următoare operată de BRM s-au tranzacționat 9.554 MWh, la un preț mediu de 229 lei/MWh.
O cantitate de 24 MWh (identică cu cea anunțată de Energocom) s-a vândut la prețul maxim al zilei de 240 lei/MWh, același cu cel indicat de compania moldovenească.
Evoluția importurilor de gaze efectuate de Republica Moldova prin punctul de interconectare cu România de la Ungheni
Pe 31 martie s-au tranzacționat pe BRM, până la ora 17, aproximativ 26 mii MWh, cu livrare pe 1 aprilie, la un preț mediu de 227 lei/MWh. Prețul maxim de vineri a fost de 231 lei/MWh, sub cel anunțat de Energocom, ceea ce exclude varianta efectuării tranzacției în această zi.
„Această achiziție a fost realizată pentru a testa un nou mecanism de procurare a gazelor naturale și pentru a stabili un nou lanț logistic. Gazele urmează să fie revândute către SA Moldovagaz, iar prețul nu include costul de transport”, susține compania moldovenească.
Potrivit directorului interimar al Energocom, Victor Bânzari, scopul acțiunii a fost diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, în căutarea unor surse accesibile, precum și asigurarea securității energetice a țării.
Profit.ro a anunțat că, în prezent, companiile din România și traderii internaționali nu mai exportă de 3 săptămâni gaze în Republica Moldova, Chișinăul reluând alimentarea cu gaze rusești, pe care în iarnă le-a alocat în totalitate Transnistriei în schimbul alimentării cu energie electrică achiziționată de la centrala electrică Moldavscaia GRES de la Cuciurgan produsă pe bază de gaz.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Romgaz semnează pentru finalizarea centralei Iernut. Cine a fost de vină pentru întârzieri?Ultima zi în care Chișinăul a mai importat gaz via România a fost pe 8 martie, când prin punctul de interconectare de la Ungheni au intrat în Republica Moldova 6,8 GWh.