INFOGRAFICE Importurile de gaze au ajuns la jumătatea producției interne, deși aceasta a atins nivelul maxim al ultimelor 6 luni

INFOGRAFICE Importurile de gaze au ajuns la jumătatea producției interne, deși aceasta a atins nivelul maxim al ultimelor 6 luni
scris 26 oct 2021

În pofida faptului că România este cel de-al doilea mare producător de gaze din Uniunea Europeană, la finalul săptămânii trecute nivelul importurilor de gaze a ajuns la aproximativ 50% din cel al producției interne. Și asta în condițiile unei perioade destul de călduroase pentru o lună de toamnă.

Vineri, de exemplu, producția zilnică de gaze din România a atins maximul ultimelor 6 luni, la 244,7 GWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu toate acestea, în aceeași zi, companiile autohtone au importat 117 GWh: 87,2 GWh prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, 8,3 GWh prin cel de la Ruse-Giurgiu (în ambele cazuri gaz rusesc provenit din TurkStream) și 21,5 GWh prin punctul de interconectare cu Ungaria de la Csanádpalota. Și asta în condițiile în care România nu exporta niciun mc de gaz.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Comparativ, în urmă cu un an, pe 23 octombrie 2020, România importa din Ucraina și Bulgaria 37 GWh (prin fostul coridor transbalcanic, prin punctele de la Isaccea și Negru Vodă) și exporta către Ungaria 16,2 GWh (prin Csanádpalota).

Nivelul ridicat al importurilor este doar marginal explicabil prin majorarea consumului intern, de la 290 GWh/zi în octombrie 2020, la 298 GWh în prezent.

Principalul motiv pentru care importul de gaz este ridicat în prezent este însă faptul că o parte din acest volum nu este destinat consumului, ci umplerii depozitelor.

Dacă pe 23 octombrie 2020 se introduceau în depozite 40,7 GWh și se extrăgeau 11 GWh, vineri s-au injectat 82,1 GWh și s-au extras 24,5 GWh.

Motivul pentru care România importă volume atât de ridicate de gaze pentru această perioadă este gradul redus de umplere a depozitelor, mai ales în contextul incertitudinii legate de alimentarea cu gaze rusești a Europei.

Astfel, dacă anul trecut, la această dată, erau înmagazinați în România 31 GWh (reprezentând peste 94% din capacitatea totală de depozitare), în prezent se află în depozite doar 24,7 GWh (reprezentând 75% din capacitatea totală de depozitare).

În pofida recordului ultimelor 6 luni înregistrat vineri, producția internă se situează cu aproximativ 6% sub cea din aceeași perioadă a anului trecut, de aproximativ 260 GWh/zi.

Prețurile gazelor au explodat în această toamnă în întreaga Europă, ca urmare a incapacității ofertei de a ține pasul cu cererea, în urma repornirii economiilor carantinate anul trecut, susținută de programe de cheltuieli guvernamentale și stimulată de injecții monetare ale băncilor centrale.

Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență de compensare de la bugetul de stat în această iarnă a scumpirilor galopante la energie electrică și gaze naturale de pe facturile populației, care a suportat modificări ample în comisiile Senatului, fiind introduse măsuri suplimentare și fiind lărgită aria beneficiarilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze
producție
consum