În pofida faptului că România este cel de-al doilea mare producător de gaze din Uniunea Europeană, la finalul săptămânii trecute nivelul importurilor de gaze a ajuns la aproximativ 50% din cel al producției interne. Și asta în condițiile unei perioade destul de călduroase pentru o lună de toamnă.
Vineri, de exemplu, producția zilnică de gaze din România a atins maximul ultimelor 6 luni, la 244,7 GWh.
Cu toate acestea, în aceeași zi, companiile autohtone au importat 117 GWh: 87,2 GWh prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, 8,3 GWh prin cel de la Ruse-Giurgiu (în ambele cazuri gaz rusesc provenit din TurkStream) și 21,5 GWh prin punctul de interconectare cu Ungaria de la Csanádpalota. Și asta în condițiile în care România nu exporta niciun mc de gaz.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comparativ, în urmă cu un an, pe 23 octombrie 2020, România importa din Ucraina și Bulgaria 37 GWh (prin fostul coridor transbalcanic, prin punctele de la Isaccea și Negru Vodă) și exporta către Ungaria 16,2 GWh (prin Csanádpalota).
Evoluția importurilor prin punctul de interconectare Negru Vodă
Nivelul ridicat al importurilor este doar marginal explicabil prin majorarea consumului intern, de la 290 GWh/zi în octombrie 2020, la 298 GWh în prezent.
Principalul motiv pentru care importul de gaz este ridicat în prezent este însă faptul că o parte din acest volum nu este destinat consumului, ci umplerii depozitelor.
Evoluția importurilor prin punctul de interconectare Csanadpalota
Dacă pe 23 octombrie 2020 se introduceau în depozite 40,7 GWh și se extrăgeau 11 GWh, vineri s-au injectat 82,1 GWh și s-au extras 24,5 GWh.
Motivul pentru care România importă volume atât de ridicate de gaze pentru această perioadă este gradul redus de umplere a depozitelor, mai ales în contextul incertitudinii legate de alimentarea cu gaze rusești a Europei.
Evoluția importurilor prin punctul de interconectare Ruse/Giurgiu
În pofida recordului ultimelor 6 luni înregistrat vineri, producția internă se situează cu aproximativ 6% sub cea din aceeași perioadă a anului trecut, de aproximativ 260 GWh/zi.
Evoluția volumului de gaz depozitat în România în ultimul an