GRAFIC 80% din gazele achiziționate de pe piața europeană, inclusiv din România, de Chișinău de la începutul războiului din Ucraina au fost non-ruse

GRAFIC 80% din gazele achiziționate de pe piața europeană, inclusiv din România, de Chișinău de la începutul războiului din Ucraina au fost non-ruse
scris 16 mai 2023

Aproximativ 80% din gazele achiziționate de la declanșarea războiului din Ucraina de Energocom, compania desemnată de Guvernul de la Chișinău să cumpere produse energetice în vederea asigurării siguranței alimentării, au fost de proveniență non-rusă, o parte din acestea intrând în Republica Moldova prin punctul de interconectare cu România de la Ungheni.

Tranzacțiile au fost efectuate cu ajutorul împrumutului acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și în urma instrucțiunilor primite de la Comisia pentru Situații de Urgență (CSE) de la Chișinău, din care au făcut parte și reprezentanți ai serviciilor secrete.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu toate acestea, de pe data de 8 martie, prin Ungheni au mai curs gaze din România către Republica Moldova doar în 3 zile, pe 12 aprilie (6,5 GWh), pe 27 aprilie (7,5 GWh) și pe 5 mai (5,7 GWh).

OFICIAL De ce a semnat Romgaz tot cu Duro Felguera pentru finalizarea mult-întârziatei centrale noi de la Iernut CITEȘTE ȘI OFICIAL De ce a semnat Romgaz tot cu Duro Felguera pentru finalizarea mult-întârziatei centrale noi de la Iernut

Explicația șefului Energocom, Victor Bânzari, este că, în prezent, compania nu face achiziții de gaze, ci doar analizează ofertele de pe piață, pentru ca ulterior să fie aprobată o decizie privind achizițiile de gaze pentru sezonul următor.

Evoluția exporturilor de gaze în Republica Moldova prin punctul de interconectare Ungheni

Evoluția exporturilor de gaze în Republica Moldova prin punctul de interconectare Ungheni

Potrivit acestuia, Energocom a achiziționat, în perioada mai 2022 - ianuarie 2023, aproximativ 600 milioane de metri cubi de gaze naturale, la prețul mediu ponderat de 88,21 euro/MWh sau 928,96 euro pentru 1.000 de metri cubi. Nu mai puțin de 480 de milioane din totalul gazelor cumpărate au fost gaze non-rusești. În prezent, Republica Moldova mai are înmagazinate aproximativ 150 de milioane de metri cubi de gaz, majoritatea în Ucraina.

Banzari a mai spus că 2022 a fost primul an în care Energocom a făcut tranzacții de gaze, realizând mai multe premiere pentru piața energetică din Republica Moldova, inclusiv prin utilizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, a traseului transbalcanic cu regim invers și a interconectorului dintre Grecia și Bulgaria.

Totodată, la finalul lunii martie, Energocom, a cumpărat, în premieră, gaze de pe piața spot de la București, operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM). Cantitatea de gaze cumpărată a fost de 24 de MWh de gaze naturale pentru ziua următoare, câte 1 MWh pe oră. Prețul unui MWh a fost de 240 de lei românești (echivalentul a 48,82 euro).

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Suprataxa OMV Petrom, mult îndulcită. Petroliștii de la Midia, scutiți de contribuția de solidaritate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Suprataxa OMV Petrom, mult îndulcită. Petroliștii de la Midia, scutiți de contribuția de solidaritate

Victor Bânzari a precizat și cine au fost membrii grupului de achiziție. “Prin intermediul împrumutului BERD, la 98% din rundele desfășurate au participat reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, au fost invitați reprezentanți ai societății civile, iar cei care au dorit să monitorizeze procesul au putut face acest lucru”, spune șeful Energocom, citat de Moldpres.

Pentru această lună, Energocom a vândut către furnizorul local Moldovagaz gaze la prețul de 672 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, “un preț inferior celui oferit de Gazprom”, a spus Bânzari.

În luna martie, Republica Moldova a reluat achizițiile de gaze de la grupul rus Gazprom, după o pauză de aproximativ trei luni.

De la începutul lunii martie, volumul de gaze naturale livrate de Gazprom este recepționat de Moldovagaz și redirecționat către SRL Tiraspoltransgaz, către consumatorii din partea estică a Republicii Moldova (partea stângă a Nistrului), inclusiv pentru alimentarea centralei de la Cuciurgan, care produce energie electrică pentru regiunea vestică a republicii (partea dreaptă a Nistrului, inclusiv Chișinău).

În luna octombrie 2021, Moldovagaz și Gazprom au prelungit cu cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
moldova
chisinu
export
import
gaze
gazprom
energocom