Operatorul rețelei de transport de gaze din Bulgaria, Bulgartransgaz, a lansat o licitație pentru un contract de 48,9 milioane de leva (29,2 milioane de dolari) în vederea construirii unei conducte de gaze de legătură cu Turcia, în contextul în care Sofia accelerează pregătirile pentru transportul gazului rusesc către Europa, prin proiectul TurkStream, relatează Reuters.
Gazoductul, viitoare secțiune a uneia dintre cele două gazoducte TurkStream, va crea o legătură de la granița Turciei cu rețeaua de transport de gaze naturale din Bulgaria și va avea o lungime de 11 kilometri. Ofertele vor fi acceptate până pe 26 iulie.
Chiar dacă licitația se va încheia mai repede, contractul va deveni valabil abia după decizia finală privind construirea unei porțiuni onshore a gazoductului TurkStream în Turcia și după confirmarea scrisă că această porțiune va fi conectată la rețeaua de transport de gaze naturale din Bulgaria.
CITEȘTE ȘI Sberbank și-a concediat analistul vedetă pentru un raport în care susține că Nord Stream 2 și TurkStream păgubesc cu 28 mld. dolari acționarii Gazprom în detrimentul unor firme apropiate lui PutinÎn 2017, exporturile de gaze naturale ale Gazprom către Bulgaria au totalizat 3,3 miliarde metri cubi, în creștere cu 4,7% față de 2016. Gazprom livrează Bulgariei prin Ucraina și România.
Bulgaria transportă anual aproximativ 13 miliarde de metri cubi către Turcia.
Proiectul TurkStream prevede construirea a două conducte pentru transportul gazelor rusești, fiecare cu o capacitate de transport de 15,75 miliarde metri cubi de gaz pe an. Primul gazoduct al TurkStream este destinat consumatorilor turci, în timp ce cel de-al doilea va furniza gaz în Europa de sud și sud-est.
TurkStream va întări poziția Gazprom în Europa și va reduce dependența companiei de Ucraina, creând o nouă rută a gazelor către statele europene.
La începutul acestei luni, premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat că linia gazoductului TurkStream pentru transportul gazelor rusești către Europa va fi extinsă din Turcia către Bulgaria. Gazele rusești ar urma apoi să ajungă din Bulgaria către alte țări europene. În acest context, în urmă cu două săptămâni, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto s-a declarat interesat de importarea gazelor din Rusia și a afirmat că speră ca Bulgaria să facă investițiile necesare pentru a livra mai departe gazul rusesc către Serbia, de unde acesta ar putea ajunge apoi către Ungaria.
Proiectul BRUA, finanțat de Uniunea Europeană, are același obiectiv, intenționând să asigure transportul gazelor din Orientul Mijlociu prin Bulgaria, România, Ungaria și Austria la terminalul operat de OMV. Astfel, gazul extras din Marea Neagră, inclusiv de OMV, va concura cu cel exportat de Gazprom printr-una din conductele TurkStream.