Autoritățile au percheziționat birourile OMV din Bulgaria, ca parte a unei anchete privind practici anticoncurențiale

Autoritățile au percheziționat birourile OMV din Bulgaria, ca parte a unei anchete privind practici anticoncurențiale
scris 25 apr 2016

Autoritățile antitrust din Bulgaria au percheziționat luni birourile subsidiarei locale a grupului austriac OMV, ca parte a unei anchete privind potențiale înțelegeri de cartel pe piața vânzării de combustibil, informează Reuters.

"OMV Bulgaria cooperează și oferă asistență completă Comisiei pentru Protecția Concurenței din Bulgaria pe parcursul inspecției. OMV Bulgaria nu comentează investigațiile în curs", a afirmat un purtător de cuvânt al companiei, contactat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

O analiză sectorială a Comisiei pentru Protecția Concurenței din Bulgaria, pentru perioada 2013 – 2015, a scos la iveală faptul că prețul de vânzare stabilit de companii a fost foarte apropiat, reflectând prea lent scăderile din prețul de producție, în contextul în care cotațiile petrolului au urmat un trend descendent. În acest context, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a cerut recent Comisiei pentru Protecția Concurenței să grăbească verificările la companiile din sectorul petrolier.

Vineri, autoritățile antitrust bulgare au percheziționat birourile Eco Petroleum și Shell Bulgaria, diviziile locale ale Hellenic Petroleum și Royal Dutch Shell, în cadrul aceleași anchete.

Totodată, luna aceasta, autoritățile au făcut verificări la sediile din Bulgaria ale Rompetrol și Lukoil.

OMV este prezent în România prin OMV Petrom, la care deține o participație de 51%.

În februarie, autoritățile bulgare au lansat o anchetă pentru a stabili dacă există infracțiuni legate de un abuz de poziție dominantă și înțelegeri de cartel pe piața vânzării de combustibil, ca urmare a unei analize care a identificat similarități între politicile de preț ale mai multor companii, printre care Shell Bulgaria, Rompetrol Bulgaria, Eco Petroleum, OMV Bulgaria, NIS Petrol și Lukoil Bulgaria.

Analiza a relevat existența unor prețuri ridicate la comercializarea combustibililor, lipsa unei reacții adecvate la declinul prețului țițeiului pe plan global și a prețurilor de producție, care ar fi putut avea ca rezultat practici anticoncurențiale sub forma unor înțelegeri de cartel.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
bulgaria
sediu
perchezitii
cartel
petrol