Compania Rețele Electrice Banat a lansat licitația pentru achiziție lucrărilor pentru modernizarea rețelelor de medie și joasă tensiune din județul Caraș-Severin. Valoarea totală licitată este de aproximativ 70 milioane lei, în timp ce valoarea proiectului se ridică la 74 milioane de lei, dintre care 57,7 milioane de lei vor fi asigurați prin Fondul pentru Modernizare.
Țările Uniunii Europene iau în considerare amânarea cu 20 de ani a introducerii taxelor la nivelul UE asupra carburanților poluanți pentru aviație, deoarece urmăresc un progres în ceea ce privește reformele fiscale care au fost negociate de ani de zile fără rezultat, arată un proiect de document văzut de Reuters.
Delgaz Grid, compania de distribuție a E.ON România, a atribuit prin licitație către Asirom VIG și Omniasig VIG un contract de servicii de asigurare RCA și CASCO a parcului auto. Cei doi asigurători, ambii în Top 10 de profil și subsidiare ale grupului austrica Vienna Insurance Group (VIG), vor încasa 40,81 milioane de lei, de la un estimat de 44,1 milioane de lei pentru o perioadă de 4 ani.
Cazul este interesant în primul rând pentru că ilustrează haosul legislativ și instituțional din anul crizei energetice determinate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la scumpiri galopante pe piețele angro și, în replică, la măsuri luate în panică de către autorități, modificate în timp de multiple ori. CFR SA este unul dintre marii consumatori noncasnici de energie electrică din România, consumul anual propriu al companiei ridicându-se la circa 110.000 MWh.
Combinatul siderurgic de la Oțelu Roșu din județul Caraș Severin, unde se face siderurgie de peste 220 de ani, este aproape de scoaterea oficială la vânzare, după ce compania care îl deține în prezent, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), a intrat în faliment în ultima parte a lunii iulie, după aproape 1 an și jumătate de insolvență.
După ce au pierdut energia ieftină din Rusia și confruntate cu incertitudinea legăturilor sale comerciale cândva profitabile cu China, Germania se confruntă acum cu o criză legată de un al treilea ingredient din formula sa de succes pe termen lung - relațiile consensuale din economie, transmite Reuters.
Ungaria a importat în luna iulie un volum record de gaz via România, o mare parte din acesta fiind gaz rusesc, transportat prin Turk Stream, dar și gaz din producția internă a companiilor românești, care, în absența unui consum intern ridicat și în condițiile unui grad de umplere a depozitelor semnificativ, au fost nevoite să livreze în exterior o parte din producție.
Ideea este veche de 3 ani, fiind menționată în strategia investițională a companiei încă din 2021, când a fost comandat și studiul de fezabilitate.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că ”două-trei” organizații de mediu fac un ”sabotaj sistematic” al hidrocentralelor, deși s-au cheltuit miliarde de euro în aceste proiecte. Unele sunt realizate în proporție de 98%, dar nu pot fi gata, pentru că organizațiile ”contestă fiecare etapă”. ”Tot ce vă puteți imagina sub soare, găsesc specii de care nu a auzit nimeni”, a afirmat ministrul.
Prețurile petrolului au scăzut vineri cu peste 2%, după date care au arătat că ocuparea forței de muncă din SUA a crescut sub așteptări în august, și erau pe cale să înregistreze pierderi săptămânale puternice, deoarece preocupările legate de cerere au depășit efectul amânării de către OPEC+ a creșterii ofertei, transmite Reuters.