România își propune ca obiectiv construirea de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, pentru stocarea de energie electrică, cu putere instalată cumulată de 800 MW până în 2030, potrivit celei mai recente variante a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC), elaborată de Ministerul Energiei.
Senatorii din Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale și Comisia economică, industrii și servicii au votat astăzi, în ședință comună, modificarea proiectului de lege prin care prosumatorii deja existenți ar fi fost obligați să-și instaleze capacități de stocare a energiei electrice, eliminându-se această prevedere.
Grupul CIS al familiei Călugăr, care include CIS Gaz, una dintre cele mai importante companii de lucrări de construcții-montaj și servicii conexe pentru conducte și instalații de gaze naturale și petrol din România, pregătește demararea lucrărilor de construire a unui parc fotovoltaic la Copșa Mică.
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a lansat procedura de contractare a lucrărilor de construire a unei linii electrice vitale atât pentru securitatea energetică a României, cât și pentru cea a Republicii Moldova, pentru care are asigurată finanțare nerambursabilă europeană, prin Fondul de Modernizare.
Estimarea cu care lucrează în prezent dezvoltatorul proiectului și proprietarul tehnologiei are un caracter preliminar, având o marjă de subestimare de 20%-50% și una de supraestimare de 15%-30%.
Cea mai recentă variantă a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) al României, elaborată de Ministerul Energiei, estimează că portofoliul românesc de instalații de stocare a energiei în baterii va ajunge la 2.000 MW până în 2035 și 4.500 MW până în 2045.
Kievul negociază de mai demult cu ENTSO-E, Asociația operatorilor de transport și sistem din Europa, precum și cu Uniunea Europeană, majorarea până la iarnă a capacității tehnice de import de energie din Europa a Ucrainei și Moldovei, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.400 MW.
Statul român cedează parțial în fața Bruxelles-ului și se angajează să majoreze ținta de pondere a surselor regenerabile în totalul consumului de energie.
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează sistemele informatice în perioada 19 – 23 septembrie, ca parte a procesului de migrare a acestora la infrastructura informatică a Grupului PPC, care a preluat operațiunile Enel în România. Ca urmare, unele dintre serviciile și aplicațiile celor doi furnizori vor avea o disponibilitate limitată în acest interval.
Grupul grec Public Power Corporation, care a preluat afacerile Enel din România, achiziționează portofoliul de generare a energiei regenerabile operat de Grupul Evryo. Activele includ Parcul Eolian Evryo, operat de companiile Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și sistemul hidroenergetic al Grupului Evryo – operat de TMK Hydroenergy Power.