Rețelele electrice de pe întreg cuprinsul Statelor Unite se află sub intensă presiune, din 2 direcții. Construirea de noi centre de date și fabrici, precum și creșterea parcului auto electric, duc la majorarea consumului. În același timp, producția de energie este tot mai impredictibilă, din cauza înlocuirii centralelor pe combustibili fosili poluanți cu turbine eoliene și panouri fotovoltaice, dependente de vânt și soare.
Depozitele românești de înmagazinare subterană a gazelor naturale au ajuns la un grad de umplere de 100,2%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe (GIE), iar România continua să înmagazineze, dar și să exporte către Ungaria și Republica Moldova.
Un nou Comandament energetic a avut loc, sâmbătă, în contextul avertizărilor meteo, specialiștii analizând situația din întreaga țară și luând măsuri pentru a fi asigurate stocurile de energie și gaze. ”E de notat o intensificare a vitezei prognozate pentru rafalele de vânt ceea ce poate pune în dificultate rețelele electrice”, a transmis Sebastian Burduja, făcând apel la înțelegere, în cazul apariției unor avarii. ”Aceste echipe sunt formate tot din oameni”, a transmis Burduja.
Banca Mondială a finalizat raportul ″Offshore Wind Roadmap for Romania″, a cărui variantă preliminară a stat la baza elaborării Legii privind energia eoliană offshore, adoptată în luna mai, iar documentul estimează că în Marea Neagră românească există potențial de dezvoltare de proiecte de parcuri eoliene offshore cu putere instalată însumată de circa 7.000 MW.
Pentru prima dată în istoria Țărilor de Jos, în prima jumătate a anului, cea mai mare parte a energiei electrice a fost produsă din surse regenerabile, o contribuție semnificativă având-o energia eoliană offshore, transmite AFP.
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a semnat cel de-al 11-lea contract de finanțare nerambursabilă UE din Fondul de Modernizare, pentru implementarea obievctivului de investiții ″Proiect Pilot DigiTEL Power Lines of the Future – Trecerea LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit″.
Dezvoltatorul american de reactoare modulare mici (SMR) NuScale, controlat de conglomeratul industrial texan Fluor, cu a cărui tehnologie România ia în calcul să construiască o centrală nucleară de 462 MW pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a fost eliminat din competiția organizată de Marea Britanie pentru implementarea de proiecte SMR de producție de energie.
Administrația Fondului pentru Mediu a lansat ghidul de finanțare pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 care prevede că o persoană fizică poate solicita un ajutor de până la 30.000 de lei pentru montarea de panouri solare pentru locuință. În acest an, programul are o finanțare-record de 2 miliarde de lei. Prima sesiune, de azi, pentru regiunea Nord - Vest, a fost epuizată. Calendarul continuă pentru celelalte regiuni.
Programul Casa Verde Fotovoltaice, lansat astăzi cu un buget-record de circa 2 miliarde lei, prin care se acordă subvenții de stat de până la 30.000 lei de gospodărie (cu contribuție proprie din partea beneficiarului de 3.000 de lei) pentru montarea de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei pentru românii ce vor să devină prosumatori, reprezintă o abordare ″anormală″ a promovării energiei regenerabile în România, afirmă Asociația Energia Inteligentă (AEI).
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) demarează sesiunea de finanțare pentru înscrierea solicitanților persoane fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, începând cu data de 27 septembrie 2024, ora 10:00 și până la data de 08 octombrie 2024, câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni. Primii care se pot înscrie sunt locuitorii din Regiunea Nord Vest.