30.000 de lei de la stat să-ți pui panouri solare. Azi a început programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Prima tranșă s-a epuizat în 2 minute. Calendarul înscrierilor

30.000 de lei de la stat să-ți pui panouri solare. Azi a început programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Prima tranșă s-a epuizat în 2 minute. Calendarul înscrierilor
scris 27 sep 2024

Administrația Fondului pentru Mediu a lansat ghidul de finanțare pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 care prevede că o persoană fizică poate solicita un ajutor de până la 30.000 de lei pentru montarea de panouri solare pentru locuință. În acest an, programul are o finanțare-record de 2 miliarde de lei. Prima sesiune, de azi, pentru regiunea Nord - Vest, a fost epuizată. Calendarul continuă pentru celelalte regiuni.

„Noutatea programului de anul acesta este legată de cuantumul sumei finanțate. Mărim de la 20.000 la 30.000 de lei finanțarea din partea AFM. O altă noutate este că vom finanța pentru prima dată acumulatori, unități de stocare a energiei electrice”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului, într-o conferință de presă, citat de Radio România.

Urmărește-ne și pe Google News

Depunerea dosarelor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024 poate fi realizată doar de utilizatorii care au cont creat în aplicație. Contul se creează la adresa https://inscrierionline.afm.ro , cu cel puțin 24 ore înainte de deschiderea sesiunii de depunere a regiunii pe care doriți să o accesați.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Atenție! Programul de depunere se desfășoară pe regiuni și perioada de derulare diferă de la o regiune la alta.

Asociația Energia Inteligentă: Casa Verde, lansat azi, e un ″Caritas″ al fotovoltaicelor. E anormal ca statul să dea bani celor cu venituri mari când mii de români nu au curent în case CITEȘTE ȘI Asociația Energia Inteligentă: Casa Verde, lansat azi, e un ″Caritas″ al fotovoltaicelor. E anormal ca statul să dea bani celor cu venituri mari când mii de români nu au curent în case


Calendarul este acesta:

27.09.2024 10:00 - 27.09.2024 23:59 Regiunea NORD - VEST, Județele: Bihor , Bistrita_Nasaud , Cluj , Maramures , Satu_Mare , Salaj (a fost epuizată în primele două minute).
30.09.2024 10:00 - 30.09.2024 23:59 Regiunea CENTRU, Județele: Alba , Brasov , Covasna , Harghita , Mures , Sibiu .
01.10.2024 10:00 - 01.10.2024 23:59 Regiunea NORD - EST, Județele: Bacau , Botosani , Iasi , Neamt , Suceava , Vaslui .
02.10.2024 10:00 - 02.10.2024 23:59 Regiunea SUD - EST, Județele: Braila , Buzau , Constanta , Galati , Tulcea , Vrancea .
03.10.2024 10:00 - 03.10.2024 23:59 Regiunea SUD - Muntenia, Județele: Arges , Calarasi , Dambovita , Giurgiu , Ialomita , Prahova , Teleorman .
04.10.2024 10:00 - 04.10.2024 23:59 Regiunea București - Ilfov, Județele: Bucuresti , Ilfov .
07.10.2024 10:00 - 07.10.2024 23:59 Regiunea SUD - VEST, Județele: Dolj , Gorj , Mehedinti , Olt , Valcea .
08.10.2024 10:00 - 08.10.2024 23:59 Regiunea VEST, Județele: Arad , Caras_Severin , Hunedoara , Timis .

Capacitatea minimă a panourilor solare va fi de 3 kW pentru un beneficiar. Cofinanțarea din partea beneficiarilor va fi de 10%, respectiv 3.000 de lei.

„În paralel vom demara înscrierea persoanelor fizice, care va începe pe 27 septembrie și se va desfășura până pe data de 9 octombrie.

După înscrieri, persoanele fizice vor începe să-și aleagă instalatorii dintre cei de pe lista publicată de AFM”.
„Anul acesta, din bugetul de 2 miliarde de lei, estimăm 67.000 de noi beneficiari, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un total de 200.000 de familii care au beneficiat, în decurs de câțiva ani, de programul Casa Verde Fotovoltaice”, a mai spus responsabilul AFM.

Ce documente sunt necesare pentru înscrierea în programul Casa Vede Fotovoltaice

Anul acesta va fi doar o singură zi de înscrieri pentru fiecare regiune, nu trei ca până acum, având în vedere experiența de anul trecut când fondurile s-au epuizat din primele minute.

Documente necesare, conform AFM

Conform ghidului de finanțare realizat de Administrația Fondului pentru Mediu documentele care trebuie încărcate în aplicație sunt:

- actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicație;
- certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație;
- extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcție deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanțarea*;
- copia cărții funciare colective, din care să rezulte maximum două unități individuale trecute pe aceeași carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcții, dintre care unele părți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală.

În cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deservește construcția se amplasează pe teren, se va prezenta, în plus față de extrasul de carte funciară aferent construcției, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, din care să rezulte că solicitantul este proprietar sau deține un drept de folosință asupra imobilului teren; nu vor fi admise extrasele de carte funciară cu mențiunea „neutilizabile în circuitul civil”.

Extrasele de carte funciară pot fi obținute de solicitant și în format electronic.

Documentele emise în format electronic vor fi încărcate de solicitanți în aplicația informatică în același format în care au fost eliberate de autoritățile sau instituțiile emitente. Nu se vor admite documentele reprezentând scan sau printscreen după documentul emis în format electronic.

Solicitanții înscriși au la dispoziție 90 de zile pentru a-și alege un instalator.

Acesta verifică documentația depusă de solicitant și, în cazul în care are nevoie de clarificări, poate trimite, o singură dată, o solicitare prin intermediul aplicației AFM, la care solicitantul trebuie să răspundă în maximum 10 zile, altfel este respins.

AFM publică apoi listele cu cei admiși și cu cei respinși.

Ce cheltuieli acoperă finanțarea

Cei care doresc să-și instaleze panouri fotovoltaice pe acoperiș au la dispoziție 30.000 de lei de la Fondul pentru Mediu și trebuie să vină cu o finanțare proprie de cel puțin 10%.

Noutatea în acest an este finanțarea inclusiv a bateriilor de stocare.

Cheltuieli eligibile în cadrul programului din acest an sunt:

- cheltuielile cu achiziția sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
- cheltuieli cu achiziția instalației de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile;
- cheltuielile cu extinderea sistemelor de panouri fotovoltaice instalate, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
- cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemelor și instalațiilor
- TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Programul a atras și critici. Asociația Energia Inteligentă a arătat azi că acestareprezintă o abordare ″anormală″ a promovării energiei regenerabile în România.

″Este penibil ca, în secolul XXI, să vii cu un program prin care să dai bani unor oameni care au energie electrică și, în mare parte, au venituri importante (raportându-ne la beneficiarii programelor anterioare), în timp ce nu ai nici un program pentru 11.611 de români care locuiesc în case fără energie electrică, folosind lămpi de petrol ca în Evul Mediu. Este o aberație să mai continui, după 4 ani, acest Caritas al Montării Panourilor Fotovoltaice - Casa Verde, prin care să impui soluții tehnice <în orb>, prin hazardul apăsării unui buton, în absența inventarierii caracteristicilor instalațiilor și rețelelor unde urmează să debiteze (energie electrică – n.r.) aceste echipamente. Este o anomalie să dai 30.000 lei, bani plătiți de populație (direct sau indirect), către familii care poate câștigă banii aceștia într-o lună″, se arată într-un comunicat al AEI, semnat de președintele Asociației, Dumitru Chisăliță.

Pe de altă parte, reprezentanții prosumatorilor susțin în mod constant că producția acestora ajută sistemul energetic național, prin reducerea consumului, adăugarea unui plus semnificativ de generare, din sursă regenerabilă, și chiar echilibrarea rețelelor. În plus, ei acuză că își primesc cu foarte mare întârziere banii cuveniți de la furnizorii de energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa verde
fotovoltaice
ajutor de stat