Într-un sector energetic cu importuri nete structurale și care a gâfâit în lunile de vară, Hidroelectrica vizează lucrări de ansamblu pentru hidroagregatele sale, a transmis, în cadrul Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - Ediția a VIII-a, Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica. Unul dintre aceste echipamente a fost transportat de la Reșița la Porțile de Fier, unde urmează să fie pus în funcțiune.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ACUE, Artenie Secrieru & Partners, Black Sea Oil&Gas, CEC Bank, D&B David și Baias, ENGIE, Electrica Furnizare, E-ON, Hidroelectrica, Nova Power and Gas, Nuclearelectrica, OMV Petrom, PPC, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Romgaz, Rompetrol, Tinmar Energy, Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
În anul 2024, sistemul energetic național a avut dificultăți în a menține producții de 8.000 – 8.500 de MWh, ceea ce arată necesarul de investiții. „Avem resurse foarte bune, avem o țară foarte bogată, dar avem nevoie de investiții constante, pe perioadă medie și lungă de timp”, spune Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica, adăugând că, dacă pentru proiectele de energie regenerabilă durata de punere în funcțiune a unui MW nou este scurtă, ciclul este mai lung pentru un hidroagregat sau pentru o centrală pe gaze naturale.
„Vedem că prețul energiei electrice influențează în mare măsură competitivitatea și eficiența sectorului economic și a tot ce înseamnă producție”, este conștient de impactul general pe prețuri reprezentantul producătorului hidroenergetic național. „Este foarte important să putem folosi aceste resurse prin toate capacitățile pe care le avem. Trebuie să creștem durata de disponibilitate a acestor hidroagregate ale noastre.”
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Neajunsul este acela că duratele de licitații sunt foarte mari, la fel ca și termenii de livrare a proiectelor. Spre exemplu, după 12 ani de așteptare și după o procedură de licitație de 6 luni, vor începe lucrările de la centrala Vidraru, care are deja 50 de ani de funcționare, cu lucrări de mentenanță periodice. În acest caz, perioada de contractare este de 7 ani. „Un an durează doar proiectul”, spune Borbely.
Primele livrări de la UCM Reșița
Cu tranzacția de achiziție finalizată recent pentru furnizorul de echipamente UCM Reșița, Hidroelectrica are în vedere asigurarea serviciilor inclusiv din piața internă. O lucrare complexă a fost executată pentru un hidroagregat care deja a fost transportat la hidrocentrala Porțile de Fier, unde urmează să fie pus în funcțiune.
CITEȘTE ȘI Prospecțiuni București și-a înjumătățit profitul net semestrial. Compania reclamă activitatea redusă de contractare în domeniul achizițiilor de date geofizice„Am arătat că se poate face și la noi, cu toate că acea companie a fost în insolvență aproape 13 ani”, spune CEO-ul Hidroelectrica, adăugând că muncitorii, din care 70% au fost în șomaj tehnic ani de zile, au fost sceptici când li s-a comunicat că producția ar urma să fie dublată în următorul an și triplată în decurs de 3 ani. „Au zis că sunt de pe altă lume”, spune Borbely.
Hidroelectrica – investiții post-listare
Hidroelectrica s-a listat la Bursa de Valori București vara trecută, în urma unei oferte publice primare în care Fondul Proprietatea (FP) a vândut pachetul său de 19,95% din acțiuni într-o ofertă publică primară cu o valoare de 9,28 miliarde lei. La ultima cotație de închidere al titlurilor societății, de 125,50 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a acesteia se ridică la 56,45 miliarde lei (11,34 miliarde euro).
„Creștem valoarea companiei prin investiții”, este mesajul către investitori al CEO-ului Borbely. „Toate centralele mari care au nevoie de investiție, să le planificăm cum trebuie, să fim și la dispoziția dispeceratului energetic național.”
CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: E.ON nu a decis încă dacă vinde sau nu furnizarea de energie și gaze din România. S-ar putea să nu vândă. Încurajez Romgaz să se gândească să fie și furnizorCompania a obținut anul trecut un rezultat net de 6,35 miliarde lei, din care a fost în măsură să distribuie un dividend brut de 13,99 lei/acțiune, cu un randament de peste 10% la data plății de 28 iunie.
„Se poate conta, în continuare, pe Hidroelectrica; noi facem tot posibilul să creștem gradul de disponibilitate și, bineînțeles, ciclul de viață a hidroagregatelor”, spune CEO-ul companiei. „Ne dorim ca valoarea să se vadă și în oferta sau cantitatea de energie pe care o producem.”
CITEȘTE ȘI DOCUMENT România, Grecia și Bulgaria au cerut Bruxelles-ului suprataxarea celor mai ieftini producători de energie, precum și a traderilor, măsură în vigoare la noi până la eliminarea plafonăriiEl vede efortul de creștere a producției de energie ca unul ce trebuie să se împartă la mai mulți producători ce pot furniza energie constant și să echilibreze un sistem în care pătrunde tot mai multă energie regenerabilă. „Nu e suficient să fim doar noi; mă bucur să văd Romgazul că este într-o perioadă extrem de bună, văd că nuclearul se mișcă foarte bine. Aceste lucruri arată că, în sfârșit, după mulți ani, există o direcție foarte clară pentru zona de investiție”, spune Borbely.
Piața de energie intră într-o nouă fază la începutul anului viitor
31 decembrie ar urma să fie ultima zi în care se mai aplkică plafoanele la prețul energiei electrice, astfel încât sectorul energetic intră într-o zonă de necunoscut. „O piață liberă este ceva normal, este ceva care încurajează concurența, este ceva care, la un moment dat, echilibrează cererea și oferta de servicii sau de produse pe piață”, a declarat la formul Profit.ro transmis pe Prima News CEO-ul Hidroelectrica. „Acesta este, practic, sufletul unei economii deschise și bazată pe performanță.”
Borbely atrage atenția că furnizorii ar trebui să cumpere cantitățile de energie electrică necesare, ca să nu mai repete greșelile din anii trecuți. Compania monmitorizează solicitățile de ofertă de la furnizori.