Agențiile de stat de credit de export din Statele Unite, Canada și Italia, țările din care provin contractorii, vor finanța proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă cu peste 6 miliarde euro, credite garantate 100% de statul român.
Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică elenă, la care statul este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care a preluat anul trecut operațiunile și activele din România ale grupului italian Enel, a finalizat transferul în România al sistemelor IT ale companiilor preluate de la italieni, a declarat CEO-ul PPC, Georgios Stassis, într-o teleconferință cu analiștii financiari.
Romgaz a atras 500 milioane euro din obligațiuni internaționale, cererea depășind 5,9 miliarde euro.
Prețurile petrolului ar putea înregistra o scădere semnificativă dacă alianța petrolieră OPEC+ va decide să renunțe la reducerile actuale de producție, potrivit unor experți de pe piață care anticipează un an ”urs” pentru țiței, transmite CNBC.
Exportul gazelor rusești către Europa s-ar putea putea apropia de final, chiar dacă va fi semnat un nou contract de tranzit cu Ucraina, cel mai important client tradițional al Gazprom, grupul austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, anunțând câștigarea unui proces de arbitraj cu gigantul rus de un sfert de miliard de dolari și că se așteaptă „la o înrăutățire a relațiilor sale cu Gazprom Export, care ar putea conduce la oprirea furnizării de gaze”.
Statul trebuie să prezinte Comisiei Europene până la jumătatea anului viitor așa-numitul Plan Național Social pentru Climă (PNSC) al României, ce trebuie să cuprindă măsurile gândite de autoritățile de la București pentru sprijinirea persoanelor și firmelor vulnerabile la viitoarele scumpiri ale carburanților auto, precum și ale gazelor naturale utilizate la încălzirea locuințelor, determinate de introducerea din 2027 a taxării emisiilor de carbon din sectoarele clădirilor și transporturilor.
Producția de energie verde (solară, eoliană și din biomasă) s-a redus cu 4,2% în primele 9 luni ale acestui an în pofida majorării cu 9% a puterii instalate din acest sector, de la 4500 MW la 4980 MW, reiese din datele Transelectrica.
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, a raportat la 9 luni un profit net de 1,28 miliarde lei, în scădere cu 35% față de cel de 1,97 miliarde lei din perioada similară a lui 2023.
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), cu 58,68% din capital, și-a dublat profitul net în primele trei trimestre ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023, la 410 milioane lei.
Este concluzia oficială a raportului preliminar de incident emis de către Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E), în urma unei investigații.