Analiști: Prețurile petrolului ar putea scădea la 40 de dolari pe baril în 2025 dacă OPEC renunță la reduceri voluntare de producție

Analiști: Prețurile petrolului ar putea scădea la 40 de dolari pe baril în 2025 dacă OPEC renunță la reduceri voluntare de producție
scris 14 nov 2024

Prețurile petrolului ar putea înregistra o scădere semnificativă dacă alianța petrolieră OPEC+ va decide să renunțe la reducerile actuale de producție, potrivit unor experți de pe piață care anticipează un an ”urs” pentru țiței, transmite CNBC.

Tom Kloza, director global de analiză energetică la OPIS, a declarat că în lipsa unui acord privind controlul producției, prețul petrolului ar putea ajunge între 30 și 40 de dolari pe baril, ceea ce ar însemna o scădere de aproximativ 40% față de valorile actuale, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Profitul operatorului centralei nucleare Cernavodă a scăzut cu peste o treime, după ieftinirea amplă a energiei angro CITEȘTE ȘI Profitul operatorului centralei nucleare Cernavodă a scăzut cu peste o treime, după ieftinirea amplă a energiei angro

Henning Gloystein, șeful departamentului de energie la Eurasia Group, a menționat că o relaxare completă a restricțiilor OPEC+ ar putea duce la ”un declin abrupt” al prețurilor, în timp ce analistul Saul Kavonic de la MST Marquee a precizat că o astfel de acțiune ar echivala cu ”un război al prețurilor pentru câștigarea cotei de piață.”

În prezent, barilul de țiței Brent se tranzacționează la 72 de dolari, iar  West Texas Intermediate la 68 de dolari. Cu toate acestea, se preconizează că OPEC+ va alege o abordare graduală, menținând pentru moment reducerea de 2,2 milioane de barili pe zi implementată în trimestrul doi și trei, amânând astfel creșterea producției până la sfârșitul lui decembrie.

Foame de energie. 13 dintre cei mai mari jucători din piață s-au bătut la OPCOM pe circa 8% din producția de anul viitor a celui mai mare parc eolian din România CITEȘTE ȘI Foame de energie. 13 dintre cei mai mari jucători din piață s-au bătut la OPCOM pe circa 8% din producția de anul viitor a celui mai mare parc eolian din România

În ciuda redresării post-Covid în unele regiuni, cererea scăzută din China și oferta în creștere din țări precum SUA, Canada și Brazilia exercită presiune asupra prețurilor.

Totodată, analiștii Citi estimează un preț mediu de 60 de dolari pentru barilul de Brent în 2025.

Între timp, revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a sporit temerile legate de un posibil conflict comercial cu China, iar politica sa de stimulare a producției interne de petrol ar putea intensifica oferta, contribuind la scăderea prețurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret