Producătorul rus de gaze Gazprom a anunțat că va livra sâmbătă 42,4 milioane de metri cubi de gaze către Europa prin Ucraina, același volum ca vineri, în pofida anunțului privind oprirea livrărilor către Austria din cauza unui conflict contractual, transmite Reuters.
Grupul german E.ON a trimis către anumiți clienți o notificare prin care îi anunță că următoarea perioadă contractuală începe la data de 14 ianuarie 2025 și se încheie la data de 31.03.2025, deci chiar înainte de momentul în care trebuie să expire plafonarea prețurilor.
După ce a atacat deja la Curtea Constituțională contribuția de solidaritate, Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega, controlat de KazMunayGas, gigantul petrolier de stat al Kazahstanului, pare nemulțumită și de posibilitatea triplării impozitului pe cifra de afaceri și transmite, autorităților probabil, că “a luat act” de inițiativa legislativă respectivă.
Grupul de furnizare, distribuție și producție de energie Electrica SA, listat la Bursa de Valori București (BVB) și la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din capital, a raportat un profit net de 302,4 milioane lei pe primele 9 luni din 2024, în scădere cu 38,4% față de perioada similară a anului trecut, după ce activitatea de furnizare de electricitate a intrat pe pierdere – una masivă – din cauza prăbușirii sumelor încasate de la stat sub formă de compensații pentru costurile plafonării prețurilor finale la consumatori.
Grupul Rompetrol, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega și al rețelei omonime de benzinării, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier de stat al Kazahstanului, KazMunayGas, a înregistrat în primele 3 trimestre din 2024 pierderi de 66,7 milioane dolari, de aproape 20 de ori mai ridicate comparativ cu perioada similară a anului trecut, când a raportat pierderi de 3,5 milioane dolari.
Grupul austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, anunțase anterior câștigarea unui proces de arbitraj cu Gazprom de un sfert de miliard de dolari și că se așteaptă „la o înrăutățire a relațiilor sale cu Gazprom Export, care ar putea conduce la oprirea furnizării de gaze”.
Defic Globe, filială a companiei YEO Technology - brand global în domeniul energiei regenerabile și tehnologiilor energetice - își extinde prezența pe piața românească prin investiții strategice. Compania plănuiește construcția a patru noi centrale de energie solară pe plan local, contribuind la obiectivele țării în materie de energie regenerabilă. Totodată, Defic Globe își consolidează angajamentul prin deschiderea biroului în București și devenind membru în Asociația Română a Industriei Fotovoltaice (RPIA).
Nala Renewables, joint-venture între grupul Trafigura, cel mai mare trader de metale și al doilea mare trader de petrol la nivel global, după Vitol, și fondul de investiții IFM Investors, cu sediul în Melbourne, lansează lucrările de construcție la proiectul de parc eolian Green Breeze din județul Galați, cumpărat în vară de la suedezii de la OX2, după cum a relatat Profit.ro.
Depomureș, al doilea operator de înmagazinare de gaze naturale din România, care deține un depozit cu capacitate de 300 milioane metri cubi în județul Mureș, a demarat lucrările de execuție la proiectul de construire a unei noi stații de comprimare în cadrul depozitului, atât pentru injecția gazelor în depozit, cât și pentru extracția acestora în vederea livrării în Sistemul Național de Transport (SNT).
Agențiile de stat de credit de export din Statele Unite, Canada și Italia, țările din care provin contractorii, vor finanța proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă cu peste 6 miliarde euro, credite garantate 100% de statul român.