Depomureș, al doilea operator de înmagazinare de gaze naturale din România, care deține un depozit cu capacitate de 300 milioane metri cubi în județul Mureș, a demarat lucrările de execuție la proiectul de construire a unei noi stații de comprimare în cadrul depozitului, atât pentru injecția gazelor în depozit, cât și pentru extracția acestora în vederea livrării în Sistemul Național de Transport (SNT).
Agențiile de stat de credit de export din Statele Unite, Canada și Italia, țările din care provin contractorii, vor finanța proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă cu peste 6 miliarde euro, credite garantate 100% de statul român.
Principalul producător de gaze autohton, controlat de statul român, Romgaz și-a majorat în primele trei trimestre ale anului cu aproape 5% profitul net, în pofida scăderii veniturilor cu 17%, în principal ca urmare a eliminării contribuției de solidaritate.
Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID), instituție a statului american, finanțează studiul de fezabilitate al proiectului construirii unei noi interconexiuni energetice între Republica Moldova și România, linia electrică aeriană (LEA) de 400 kV Gutinaș-Strășeni, studiul urmând să fie finalizat la începutul anului viitor.
Județul Vaslui, polul sărăciei din România, cum îl numesc mulți, a atras investiții importante în ultima vreme care țin de energia verde. Luna trecută, au început lucrările la cel mai mare parc eolian din zona Moldovei, o investiție de peste 200 milioane de euro realizată de PPC Renewables România.
Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, dă mâine în exploatare un circuit al unei inteconexiuni energetice cu sistemul sârb vecin, a anunțat compania.
Asta deși veniturile companiei au avansat cu 25%, la 815,8 milioane euro.
Profitul net al companiei de stat Conpet Ploiești, operatorul concesionar al sistemului național de conducte de transport al țițeiului și gazolinei, a scăzut cu aproape 19,4% în primele trei trimestre ale anului față de perioada similară din 2023, de la 49,8 milioane lei la 40,1 milioane lei.
Grupul Trangaz, format din operatorul de transport gaze din România, Transgaz SA, Eurotransgaz SRL și Vestmoldtransgaz SRL în Republica Moldova raportează pentru primele 9 luni ale anului 2024 o creștere de aproape 4 ori a profitului net (144 milioane lei) comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut 38,6 milioane lei), în special ca urmare a creșterii tarifelor de transport și a înregistrării de către Societatea Vestmoldtransgaz SRL din Moldova a veniturilor din servicii de livrare a gazelor mai mari cu 105,7 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului precedent.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a înregistrat în primele 9 luni din 2024 un profit net de circa 3,5 miliarde lei, cu 32% mai mic decât în perioada similară a anului trecut, din cauza reducerii producției de energie cu 22%, precum și a ieftinirii energiei.