Curtea Constituțională (CCR) a hotărât că sunt neconstituționale dispozițiile art. 15 și cele ale Anexei nr. 6 din OUG nr. 27/2022, ce reglementează supraimpozitarea producătorilor, însă motivarea deciziei se află deocamdată în curs de redactare, nefiind încă finalizată și publicată.
Analiza Eurelectric vine la scurt timp după ce Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E) a decis majorarea, de la 1 decembrie 2024, a capacității cumulate de import de curent electric de la țările vecine din UE a Ucrainei și Republicii Moldova cu peste 23%, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.100 MW.
Când tensiunile pe piața europeană se intensificau, au pierdut aproape jumătate de miliard de euro prin mai multe deal-uri, considerate ulterior excesiv de riscante și care au dus și la demiteri și procese în instanță.
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanța, a anunțat duminică OMV Petrom.
Exploziile care au izbucnit în capitala Ucrainei Kiev și în alte orașe duminică dimineața au făcut parte din cel mai mare atac cu rachete al Rusiei din august, care a vizat infrastructura energetică înainte de venirea iernii, au declarat oficiali ucraineni citați de Reuters.
Este posibil ca Uniunea Europeană să încerce să tempereze protecționismul comercial al noii administrații Trump de la Washington prin majorarea achizițiilor de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, care să înlocuiască tranzitul de gaze rusești prin Ucraina, care ar urma să ia sfârșit de la 1 ianuarie 2025, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI).
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat numirea magnatului Chris Wright, CEO al Liberty Energy, în funcția de secretar al Energiei, care va fi responsabil cu „reducerea birocrației” pentru a stimula investițiile în combustibilii fosili, relatează AFP.
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 a.m. (0500 GMT), dar autoritatea de reglementare a spus că livrările către clienți sunt stabile, în pofida scăderii fluxurilor în Austria, transmite Reuters.
Prețul petrolului Brent a scăzut în această săptămână cu 4%, iar cel al petrolului WTI cu 5%, din cauza cererii slabe din China și a unei posibile încetiniri a ritmului reducerii ratelor dobânzilor Rezervei Federale din SUA, transmite Reuters.
România a produs, în primele nouă luni din 2024, o cantitate de țiței de 2,024 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 79.300 tep mai mică (scădere de 3,8%) față de cea din perioada similară a anului anterior, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).