Prețurile petrolului au urcat cu aproximativ 2% din cauza scăderii săptămânale peste așteptări a stocurilor de țiței din SUA și în condițiile în care un dolar american mai slab a redus efectul semnelor unei creșteri economice mai scăzute în China, transmite Reuters.
O a doua companie de stat românească are în vedere un proiect de construire a unui terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) la țărnul Mării Negre, relevă date analizate de Profit.ro.
Costurile totale ale celor mai importante proiecte de lucrări de reconversie a principalelor conducte magistrale de gaze naturale ale României, pentru ca acestea să poată transporta metan în amestec cu hidrogen, în vederea respectării țintelor europene de decarbonare, sunt estimate preliminar la miliarde de euro.
Țara vecină, care a pierdut anul acesta nu mai puțin de 9.000 MW instalați de centrale de producție de electricitate din cauza atacurilor Federației Ruse, este nevoită să importe tot mai multă energie din Europa, la niveluri fără precedent.
Raport al Curții Europene de Conturi: Obiectivele actuale ale UE, de a produce și importa 20 de milioane de tone de hidrogen din surse regenerabile până în 2030, sunt nerealiste. Este doar o voință politică, puțin probabil să fie îndeplinită, în ciuda investițiilor de miliarde de euro.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că proiectul de la Iernut este cel mai important și cel mai așteptat și are un grafic accelerat de lucrări, fiind un grup pe gaz modern, peste 400 MW putere instalată. El a precizat că la Complexul Energetic Oltenia este o altă investiție importantă, Grupul 5 Rovinari.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, după o întâlnire cu producătorii de energie din România, că zilele trecute s-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcțiune echipamente, instalații vechi de zeci de ani. El a dat exemplul de la Paroșeni unde au folosit inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele, au echipamente din anii 1950.
Marii consumatori industriali de energie electrică din România, Bulgaria și Grecia s-au plâns oficial la Bruxelles de segregarea de facto din ultima perioadă a pieței europene unice de profil, regiunea Balcanilor confruntându-se cu creșteri masive ale cotațiilor angro la energie electrică, care nu au survenit și în Occident, și fiind lăsată să sprijine singură Ucraina, al cărei sistem energetic a fost distrus în bună măsură de agresiunea militară a Federației Ruse.
Sistemul energetic național își arată limitele tehnice, fiind supus unui stres termic neobișnuit, iar printre cauzele pentru limitele în producția de energie electrică și pentru prețurile mari pe piețele de energie se numără elemente precum incoerențele în adoptarea unei Strategii Energetice Naționale, birocrație și o abordare populistă, consideră Alessio Menegazzo, CEO și country manager al PPC (fostul Enel) în România.
Prețul energiei electrice pe piața bursieră spot din România a doborât în această perioadă record după record și este de cinci zile cel mai mare din Europa.