Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că România este în continuare una dintre țările cu cele mai mici prețuri la energie electrică și gaze naturale din Uniunea Europeană. Burduja invocă, în acest sens, date ale Eurostat care arată că în primele trei luni ale acestui an, în România, prețul la gaz natural plătit de populație a fost al patrulea cel mai mic din UE, iar la electricitate al cincilea cel mai mic la nivelul statelor membre ale Uniunii.
Un grup de asigurători occidentali a asigurat acoperire pentru navele cisterne care transportă țiței rusesc, ceea ce a permis continuarea livrărilor de petrol după ce mulți din sectorul comercial s-au retras de teamă să nu încalce regulile plafonului de preț al G7, arată date de la comercianți și expeditori, transmite Reuters.
R.Power, producător independent de energie (IPP) , a anunțat semnarea contractelor pentru execuția generală a unui portofoliu de parcuri fotovoltaice de 23 MWp
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a lansat o aplicațje de prognoză a producției de energie electrică a prosumatorilor, care au devenit o forță în sistem, puterea instalată cumulată a echipamentelor lor de generare, în principal fotovoltaice, depășind în prezent, cel mai probabil, pragul de 1.800 MW.
Treisprezece baraje vor beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a fi modernizate, anunță reprezentanții Administrației ”Apele Române”.
Compania americană NuScale, dezvoltatorul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) cu care se dorește construirea unei centrale nucleare de 462 MW la Doicești, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de acolo, și-a redus pierderile operaționale, ca urmare a tăierii cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, după ce și-a concediat 28% din angajați.
″Descentralizarea producției de energie, în primul rând pe segmentul de echilibrare, este poate singurul răspuns eficient pe termen lung la atacurile Rusiei, pentru că nimeni nu va avea destule rachete pentru a distruge sute și mii de centrale electrice de mici dimensiuni″, a declarat Volodimir Kudrițki, șeful Ukrenergo, operatorul sistemului energetic al Ucrainei.
Romgaz Black Sea Limited (RBSL), care deține 50% din Neptun Deep, este înregistrată în Bahamas, fiind urmașa entității juridice a americanilor de la ExxonMobil achiziționate de Romgaz în urmă cu 2 ani.
După ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl au început să își diversifice investițiile.
Proiectul prevede construirea în Marea Neagră a unui cablu submarin în lungime de aproape 1.200 de kilometri și cu capacitate de transfer de 1.000 MW, menit să interconecteze rețelele naționale de energie din Caucazul de Sud cu cea a Europei continentale și să aducă în UE, dar și în Balcani și Republica Moldova, energie regenerabilă produsă de azeri și georgieni.