Piața de birouri trece printr-o perioadă favorabilă, dar datorită multinaționalelor care se extind. „Cererea companiilor noi pentru spațiile de birouri a scăzut din cauza mediului politic incert, s-au orientat către alte țări.”

Piața de birouri trece printr-o perioadă favorabilă, dar datorită multinaționalelor care se extind. „Cererea companiilor noi pentru spațiile de birouri a scăzut din cauza mediului politic incert, s-au orientat către alte țări.”
Ana Iliescu
Ana Iliescu
scris 12 sep 2019

Livrările de spații de birouri în București au ajuns la aproape 180.000 metri pătrați în prima jumătate a anului, comparativ cu 141.800 metri pătrați în întreg anul 2018, urmând ca aproape 370.000 metri pătrați de proiecte noi să fie livrați, în total, până la sfârșitul anului.

Printre cele mai importante livrări din primele 6 luni sunt Globalworth Renault Connected, Business Garden Bucharest, The Mark, Oregon Park faza 3 și Timpuri Noi Square Clădirea 3. Reprezentanții JLL preconizează că anul viitor vor fi livrate spații noi de 300.000 metri pătrați.

Urmărește-ne și pe Google News

Companiile de IT&C și din domeniul high tech au fost cele mai active din punct de vedere al suprafeței închiriate, acestea fiind urmate de cele de servicii financiare.

EXCLUSIV Liviu Tudor pregătește construcția unui hotel sau birouri lângă ambasada Germaniei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Liviu Tudor pregătește construcția unui hotel sau birouri lângă ambasada Germaniei

Piața de birouri trece printr-o perioadă favorabilă, cu multe companii multinaționale care își extind spațiile existente. Chiriașii caută spații de calitate, în zone bune, care oferă condiții de clasa A+ și, de asemenea, posibilitatea de a se extinde în viitor.

Chiar dacă în primul semestru livrările au fost mai mari decât în 2018, nivelul ridicat al cererii a determinat o reducere ușoară a ratei medii de neocupare în București, până la aproximativ 7,5%, de la 8% în urmă cu un an.

„Cererea companiilor noi pentru spațiile de birouri a scăzut din cauza mediului politic incert. Acestea s-au orientat către alte țări. Cererea a venit în mare parte de la companiile existente, în principal companiile mari, care și-au extins activitatea”, spune Marius Scuta, Head of Office Department JLL România.

Scuta susține că același lucru se întâmplă și în afara Bucureștiului, iar companiile care au avut birouri doar în București au început să examineze cu atenție și să își deschidă birouri și în alte orașe. „În Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov, companiile existente își extind activitatea. Dacă în Timișoara și Cluj companiile mari, precum cele din IT, nu se uită la prețul chiriilor, în Brașov și Iași companiile caută forță de muncă mai ieftină decât în București”, adaugă acesta.

Rata medie de neocupare este estimată să rămână stabilă până la sfârșitul anului, având în vedere că oferta va fi, cel mai probabil, acoperită de cererea nouă de spații de birouri.

Cererea brută (metri pătrați tranzacționați, incluzând reînnoirile) din semestrul I al acestui an a ajuns la aproximativ 218.000 mp, cu 60% peste cea din S1 2018. Cererea netă (metri pătrați tranzacționări, contracte noi și/sau extinderi) a reprezentat 41% din totalul spațiilor închiriate, respectiv 90.000 mp, cu 16,5% mai mare față de aceeași perioadă în 2018.

FOTO Lanțul austriac Cineplexx se extinde în România CITEȘTE ȘI FOTO Lanțul austriac Cineplexx se extinde în România

Conform așteptărilor reprezentanților, cererea brută va ajunge până la finalul anului la 400.000 mp, iar cererea netă la 180.000 mp.

Stocul modern total este de peste 2,84 milioane metri pătrați, dintre care mai mult de 66% este reprezentat de clădiri de clasa A. Piața este împărțită în 12 sub-piețe, printre care cele mai mari sunt Floreasca Barbu Văcărescu, Centru-Vest, Dimitrie Pompeiu și CBD (Central Business District).

Chiriile prime au fost stabile în ultimii 6 ani, la valoarea de 18,5 EUR/ mp/ lună, noutatea constând în faptul că pachetele de beneficii oferite chiriașilor au fost reduse în ultimul an.

În zona CBD, cu un stoc de spații de birouri de 274.622 mp, chiria medie lunară este de 16-18,5 euro/ mp, rata de neocupare fiind de 4,15%, iar în zona Floreasca Barbu Văcărescu, cu un stoc de 515.615 mp, chiria medie lunară este de 15-16 euro/ mp, rata de neocupare fiind de 1,5%. De altfel, în zona Centru-Vest, cu un stoc de 380.141 mp, și Dimitrie Pompeiu, cu un stoc de 415.567, chiria medie lunară este de 14-16 euro/ mp, respectiv 12-14 euro/ mp, rata de neocupare fiind de 6,8%, respectiv 5,8%. În zona Centru-Nord, cu un stoc de 127.303 mp, chiria medie lunară este de 15-17 euro/ mp, rata de neocupare fiind 0, iar în zona Pipera Nord, cu un stoc de 177.600 mp, chiria medie lunară este de 10-12 euro/ mp, rata de neocupare fiind de 40,8%.

Printre tranzacțiile cheie încheiate în trimestrul 2, în 2019, se numără reînnoirea contractului de închiriere al eMag din Swan Office Park, suprafață de 15.150 mp, pre-închirierea unui spațiu de 13.000 mp de ING Tech în Dacia 1, reînnoirea contractului de închiriere al ING Tech în S-Park, suprafață de 5.500 mp, reînnoirea contractului de închiriere al NTT Data în Conect I Business Park, extinderea spațiului de birouri cu 3.250 mp în S-Park a ING Tech.

Printre proiectele de birouri care vor fi livrate până la sfârșitul anului se numără Expo Business Park, dezvoltat de Portland Trust, în zona Nord Expoziției, cu o suprafață de 38.000 mp, Ana Tower, dezvoltat de Ana Holding, în aceeași zonă, cu o suprafață de 34.700 mp, The Light, faza 1, dezvoltat de River Development, în zona Centru-Vest, cu o suprafață de 21.600 mp și Equilibrium, faza 1, dezvoltat de Skanska, în zona Floreasca Barbu Văcărescu, cu o suprafață de 20.600 mp.

viewscnt
Afla mai multe despre
jll
spatii de birouri
imobiliare
proiecte