Munca la distanță, dar și proiectele speculative cu zero chiriași din anii 80-90 au dat astăzi peste cap piața birourilor din SUA. Rata de neocupare - anunțată la nivel record. Birourile din America, mai goale decât au fost în ultimele patru decenii

Munca la distanță, dar și proiectele speculative cu zero chiriași din anii 80-90 au dat astăzi peste cap piața birourilor din SUA. Rata de neocupare - anunțată la nivel record. Birourile din America, mai goale decât au fost în ultimele patru decenii
scris 19 ian 2024
Rata de neocupare a spațiilor de birouri din SUA a ajuns la un nivel record, de 19,6%, în ultimul trimestru din 2023. Procentul spațiilor de birouri goale a crescut astfel de la 18,8% în urmă cu un an.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Este cea mai mare creștere trimestrială din primul trimestru din 2021 încoace, iar rata de neocupare depășește recordul anterior de 19,3%.
 
Astfel, birourile din America sunt mai goale decât au fost în cel puțin ultimele patru decenii (adică de la începutul seriei de date), după ani de supraconstrucție și schimbarea obiceiurilor de lucru, inclusiv pe fondul pandemiei, arată datele Moody's Analytics.

Prețurile clădirilor de birouri din SUA sunt în prezent în scădere cu circa 40% față de maximele înregistrate.

Noul record arată modul în care munca la distanță a dat peste cap piața birourilor. Dar aceasta este doar o parte din poveste, potrivit WSJ. O mare parte din actuala situație a pieței își are rădăcinile într-un comportament al pieței de birouri analizat din anii '80 și '90.
 
Creșterea numărului de birouri vacante din anii '80 și începutul anilor '90 a urmat unor ani de construcții excesive. Creditarea facilă a alimentat un boom al construcțiilor, în special în sudul țării, unde terenurile erau ieftine și birocrația redusă. Băncile au finanțat adesea proiecte speculative de birouri care nu aveau niciun chiriaș semnat.
 
"Clădirea pe care am construit-o avea aproape un milion de metri pătrați-100% goală", a declarat dezvoltatorul Bruce Eichner, care a construit turnul de birouri 1540 Broadway din Manhattan în anii 1980, potrivit WSJ.
INFOGRAFICE Reorientare dinspre chirii spre vânzări de case. La cât au ajuns acum chiriile CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Reorientare dinspre chirii spre vânzări de case. La cât au ajuns acum chiriile

Rezultatul a fost o abundență de clădiri de birouri care nu au putut găsi chiriași atunci când economia a intrat în recesiune în 1990.

Această supraofertă afectează piața de birouri până în prezent și ajută la explicarea motivului pentru care spațiile libere sunt mult mai numeroase în SUA decât în Europa sau Asia. Multe parcuri de birouri construite în anii 1980 și mai devreme se luptă să găsească chiriași, deoarece companiile reduc spațiul sau pleacă în favoarea unor clădiri mai moderne.
 
"Cea mai mare parte a spațiilor vacante sunt clădiri construite în anii 1950, 1960, 1970 și 1980", a declarat Mary Ann Tighe, director executiv  la compania de brokeraj imobiliar CBRE.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rata de neocupare
birouri
birouri sua
piata birouri
spatii vacante
preturi imobiliare
criza imobiliare